Categories: externe

Teleportarea devine realitate. Ce au reusit sa faca oamenii de stiinta din China

Oamenii de stiinta din China au reusit pentru prima data in istorie sa teleporteze un obiect pe orbita Terrei, sub forma unui foton care a fost transferat la bordul unui satelit aflat la o altitudine de peste 500 de kilometri, informeaza businessinsider.com, citat de Agerpres.

Nu cu mult timp in urma, la inceputul anilor ’90, oamenii de stiinta lansau o teorie potrivit careia teleportarea ce foloseste fizica cuantica ar putea fi posibila.

De atunci, acest proces a devenit o operatiune standard in laboratoarele de optica cuantica din lumea intreaga. De fapt, doar anul trecut, doua echipe de cercetatori separate au coordonat prima teleportare cuantica din lume in afara unui laborator stiintific.

In 2017, cercetatorii din China au dus procesul cu un pas mai departe: ei au teleportat cu succes un foton de pe Terra la bordul unui satelit ce orbiteaza la o altitudine de peste 500 de kilometri.

Satelitul, denumit Micius, este un fotoreceptor deosebit de sensibil, capabil sa detecteze starile cuantice ale fotonilor lansati de la sol. Satelitul Micius a fost lansat pentru a permite oamenilor de stiinta sa testeze diverse concepte tehnologice de baza ale fizicii cuantice, precum inseparabilitate, criptografie si teleportare.

Noua teleportare a fost anuntata sub forma unuia dintre primele rezultate obtinute in urma acestor experimente. Savantii chinezi nu numai ca au reusit sa teleporteze primul obiect din istorie de la sol pe orbita terestra, ci au creat si prima retea cuantica satelit-sol, doborand recordul de distanta pentru o masurare a inseparabilitatii cuantice.

„Teleportarea pe distanta lunga a fost recunoscuta ca un element fundamental in protocoale precum retelele cuantice la scara mare si calculul distributiei cuantice”, a declarat un reprezentant al echipei chineze pentru MIT Technology Review. „Precedentele experimente de teleportare in destinatii indepartate s-au limitat la distante de ordinul unei sute de kilometri, din cauza pierderii fotonului in fibrele optice sau canalele terestre prin spatiu liber”.

Este un proces destul de diferit fata de cele prezentate in diverse productii SF, precum franciza „Star Trek”.

Teleportarea cuantica se bazeaza pe inseparabilitatea cuantica — situatia in care un set de obiecte cuantice (precum fotoni) se formeaza in acelasi moment intr-un spatiu. In acest fel, ei impartasesc aceeasi existenta. Acea experienta comuna continua si atunci cand fotonii sunt separati — ceea ce inseamna ca masuratorile efectuate asupra unuia influenteaza imediat starea celuilalt, indiferent de distanta dintre ei.

Aceasta legatura poate fi folosita pentru a transmite informatie cuantica, prin „descarcarea” informatiei asociate unui foton — cu ajutorul unei legaturi inseparabile — celuilalt foton. Al doilea foton preia identitatea primului.

Aceasta este teleportarea.

In cazul particular al experimentului cercetatorilor chinezi, acestia au creat perechi inseparabile de fotoni la sol, cu o rata de aproximativ 4.000 pe secunda.

Apoi, ei au trimis unul dintre fotoni pe satelit si au pastrat celalalt foton la sol. In cele din urma, savantii au masurat fotonii de la sol si de pe orbita, pentru a confirma ca acea legatura de inseparabilitate s-a produs cu adevarat.

Trebuie mentionat, totusi, faptul ca exista si anumite limite pentru aceasta tehnologie. Teleportarea unor obiecte mari, de exemplu, este deocamdata imposibila.

In teorie, nu exista o limita maximala pentru distanta unei teleportari, insa inseparabilitatea cuantica este fragila, iar legatura fotonica poate fi intrerupta cu usurinta.

In pofida acestor limitari, noul experiment deschide calea pentru noi studii si mai ambitioase in domeniul teleportarii cuantice, au afirmat oamenii de stiinta din China.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

2 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

2 ore ago

Accident mortal in Peru. Un autocar a cazut intr-o rapa. Cel putin 23 de persoane au murit

Cel putin 23 de persoane au murit dupa ce un autocar a cazut intr-un rau…

2 ore ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

4 ore ago

Iar scandal in Parlament, un ales a capturat microfonul Camerei Deputatilor: „Nu stati cu fundul la sala” – Video

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost suspendata, luni, cu 20 de minute mai…

3 ore ago