Tensiuni explozive intre Japonia si China. Pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial, Tokyo infiinteaza o unitate menita sa lupte cu chinezii

externe

Japonia a lansat sambata prima sa unitate de infanterie marina care va fi insarcinata cu apararea insulelor pe care Tokyo si Beijingul si le disputa in Marea Chinei de Est, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Multa vreme, Japonia a fost reticenta sa creeze o unitate de lupta amfibie din cauza Constitutiei sale pacifiste, adoptata in 1947, care ii interzice sa foloseasca forta pentru a solutiona diferende internationale. Dar cresterea puterii militare a Chinei in regiune a schimbat datele problemei, noteaza AFP.

Cu sediul la Sasebo, in vestul arhipelagului nipon, si cu un efectiv de 2.100 de militari, brigada amfibie a Fortelor de Autoaparare Japoneze a fost lansata in cursul unei ceremonii care a avut loc sambata, urmata de un exercitiu comun cu infanteristi marini americani.

Unitatea va avea ca scop sa apere insulele nelocuite din Marea Chinei de Est revendicate deopotriva de Tokyo si Beijing si sa le recucereasca in caz de invazie. Unitatea, care va ajunge sa numere 3.000 de militari, va fi echipata cu avioane hibrid de tip V-22 Osprey si vehicule de asalt amfibii.

„Apararea insulelor izolate este o sarcina presanta, intr-o perioada in care securitatea din jurul tarii noastre se deterioreaza”, a declarat in timpul ceremoniei viceministrul apararii Tomohiro Yamamoto.

De multi ani, Japonia si China isi disputa numeroase insule in Marea Chinei de Est, numite Senkaku de catre niponi si Diaoyu de catre chinezi. Aceste insule nelocuite sunt administrate de Japonia, insa vase ale pazei de coasta chineze se aventureaza frecvent in zona, provocand tensiuni diplomatice, noteaza France Presse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: