Tensiuni la paroxism. China si Rusia intervin, dupa ce Trump a anuntat ca va „rezolva” problema cu Coreea de Nord

externe

China doreste sa coopereze cu Rusia pentru „a contribui la aplanarea pe cat de repede posibil a situatiei” din jurul Coreei de Nord, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi omologului sau rus Serghei Lavrov, informeaza sambata AFP, citata de Agerpres.

„Obiectivul comun al tarilor noastre este de a readuce toate partile la masa negocierilor”, a spus Wang in timpul unei convorbiri telefonice cu Lavrov, vineri seara, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez.

Aceasta discutie telefonica intervine intr-un moment in care relatiile dintre Coreea de Nord si SUA s-au tensionat puternic.

Presedintele american Donald Trump a promis ca va „rezolva” problema programului nuclear nord-coreean si a anuntat ca un portavion american se indreapta spre Peninsula Coreeana.

Coreea de Nord este gata sa „raspunda la orice atac nuclear tot printr-un atac nuclear”, a replicat numarul doi al regimului comunist de la Phenian, Choe Ryong-Hae, in cursul unei ceremonii care a precedat parada militara organizata cu prilejul implinirii a 105 ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen.

„China este gata sa-si coordoneze strans actiunile cu Rusia, pentru a contribui la aplanarea situatiei in peninsula si a incuraja partile sa reia dialogul”, a declarat vineri seara seful diplomatiei chineze.Wang Yi a facut astfel aluzie la negocierile in sase (cele doua Corei, Japonia, Rusia, China si SUA), intrerupte de ani de zile.

„A impiedica razboiul si haosul in peninsula este conform intereselor comune” ale Beijingului si Moscovei, a subliniat el.

Potrivit mai multor observatori, Coreea de Nord ar putea intreprinde sambata un nou test cu racheta balistica sau chiar al saselea sau test nuclear, ambele interzise de comunitatea internationala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: