Tentativa de decapitare a sefei DNA, sanctionata dur de expertii europeni de la GRECO. Acestia demonteaza dezinformarile lansate de politicienii penali

news

Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a facut public miercuri Raportul referitor la Romania in care isi exprima ingrijorarea profunda fata de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii precum si privind amendamentele propuse pentru legislatia penala.

Raportul ia nota si de procesul controversat de inlaturare a sefei Directiei Nationale Anticoruptie, initiat in februarie 2018 de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

GRECO aminteste, in raport, ca Directia Nationala Anticoruptie a fost eficienta si laudata international, dar ca a facut obiectul unor critici politice repetate, adesea sub forma atacurilor si comentariilor neadecvate ale liderilor politici si ale persoanelor care au fost efectiv urmarite de DNA, determinand Directia sa caute, uneori, interventia si protectia CSM.

Unele dintre aceste atacuri au fost chiar de natura personala impotriva procurorului sef al DNA.

Raportul aminteste si de graba ministrului Tudorel Toader de a cere revocarea laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA. „A doua dupa vizita GET in Romania, Ministrul Justitiei a sustinut o lunga conferinta de presa in care a prezentat un raport care continea 20 de motive pentru revocarea procurorului sef al DNA”, scrie in raport.

Acesta precizeaza limitele democratice ale revocarii procurorului-sef al DNA: „Conform articolului 51 din Legea nr. 303/2004, exista trei motive pentru o astfel de revocare, dintre care unul se refera la managementul general al activitatii efective, comportamentul general si comunicarea, responsabilitatile si aptitudinile manageriale. Pana in prezent, evaluarile oficiale ale DNA au laudat practic activitatea institutiei”.

Recomandare: Procedura pentru numirea in si revocarea din functiile cele mai inalte din parchet, cu exceptia Procurorului General, prevazuta de art. 54 din Legea nr. 303/2004, sa includa un proces care sa fie atat transparent cat si bazat pe criterii obiective, iar Consiliului Superior al Magistraturii sa i se dea un rol mai important in aceasta procedura.

Citeste aici raportul integral.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: