Tergiversare. Anuntul lui Ciorbea dupa ce presedintele Iohannis i-a cerut sa sesizeze CCR privind adoptarea rectificarii bugetare

news

Avocatul Poporului va analiza solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de formulare a unei exceptii de neconstitutionalitate referitoare la ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

„In acest sens, Avocatul Poporului a dispus, inca de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea si studierea jurisprudentei Curtii Constitutionale a Romaniei, referitoare la eventualele implicatii constitutionale ale adoptarii unor acte normative in absenta avizului consultativ, in general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, in special. In acelasi timp, este examinata atat jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cat si cea a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia). Jurisprudenta institutiilor sus-amintite este analizata si cu privire la posibila existenta a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Presedinte si Guvern. De asemenea, sunt examinate atat Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cat si alte reglementari aplicabile in materie”, se arata intr-un comunicat de presa.

In paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului asteapta prezentarea de catre reprezentantii Administratiei Prezidentiale a argumentelor juridice pe baza carora a fost formulata solicitarea publica a sefului statului, precizeaza sursa citata.

Pe 5 septembrie, presedintele Klaus Iohannis a condamnat „ferm” adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvern, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, si a solicitat public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat indeplineste exigentele constitutionale de aprobare.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dancila, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale”, a precizat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Presedintele Iohannis sustinea ca, prin ignorarea necesitatii avizului CSAT, Guvernul „se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare”.

„Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor. Este o noua actiune care arata agenda paralela pe care Guvernul Dancila o are cu agenda reala a romanilor si o incercare de a abate atentia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil sa gaseasca solutii”, spunea seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: