Teroare in Belarus cu Securitatea lui Lukasenko: „Mi-au pus sacul in cap si mi-au spus ca voi fi scoasa in bucati din tara”

externe

Maria Kolesnikova, membra a Consiliului de coordonare creat de opozitie pentru a dialoga cu autoritatile din Belarus, a declarat ca agentii de securitate i-au pus un sac pe cap si au amenintat-o ca o vor ucide atunci cand au incercat sa o deporteze cu forta in Ucraina la inceputul acestei saptamani, conform unei declaratii facute joi de catre avocata sa, citata de Agerpres.

Kolesnikova, care devenise practic una dintre cele mai importante figuri ale opozitiei in ultimele patru saptamani de proteste in Belarus impotriva controversatei realegeri a presedintelui Aleksandr Lukasenko pentru al saselea mandat consecutiv intr-un scrutin considerat fraudat pe scara larga, a incercat sa impiedice o tentativa a fortelor de securitate de a o deporta din tara, rupandu-si pasaportul chiar inainte de a trece controlul la punctul de frontiera cu Ucraina.

In prezent, ea se afla in detentie la Minsk, dupa ce luni fusese retinuta de barbati in civil, cu masca pe fata, care au urcat-o cu forta intr-o masina.

In declaratia transmisa prin avocata ei, Maria Kolesnikova – de profesie flautist – marturiseste ca in acele momente s-a temut cu adevarat pentru viata ei.

„Mi s-a spus ca, daca nu parasesc de bunavoie Republica Belarus, voi fi scoasa oricum, vie sau in bucati. Au fost si amenintari de a ma inchide pana la 25 de ani”, a spus Kolesnikova, impotriva careia autoritatile de la Minsk au deschis o ancheta penala pentru tentativa de rasturnare a puterii de stat.

Avocata ei a declarat ca va depune o plangere penala impotriva autoritatilor belaruse, inclusiv impotriva Comitetului de securitate (KGB).

Lukasenko, care de 26 de ani se afla la putere, neaga orice fel de fraudare a alegerilor din 9 august, pe care oficial le-a castigat cu peste 80% din sufragii, declansand represalii violente impotriva oponentilor sai care ii contesta legitimitatea.

Mai mult despre: ,

Comentarii: