Teroristii Hamas au respins oferta israeliana a unui armistitiu de doua luni in schimbul eliberarii tuturor ostaticilor

externe

Hamas, respingere, oferta, armistitiu, Israel, eliberare, ostatici

Inalti reprezentanti ai Hamas au respins propunerea Israelului pentru o incetare a focului de doua luni in timpul careia grupul terorist ar urma sa elibereze ostatici israelieni in schimbul prizonierilor palestinieni din domeniul securitatii, a declarat marti un oficial egiptean de rang inalt, sub rezerva anonimatului.

Oficialul a precizat ca liderii Hamas au refuzat, de asemenea, sa paraseasca Gaza si cer ca Israelul sa se retraga complet din teritoriu si sa permita palestinienilor sa se intoarca la casele lor.

Conform propunerii Israelului, Yahya Sinwar si alti lideri de top ai Hamas din Gaza ar urma sa fie lasati sa se mute in alte tari.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al Ansari, a adoptat un ton optimist cu privire la eforturile de mediere in timpul unei conferinte de presa de marti, spunand: „Suntem angajati in discutii serioase cu ambele parti. Am prezentat idei ambelor parti. Primim un flux constant de raspunsuri din partea ambelor parti, iar acest lucru este in sine un motiv de optimism”.

Site-ul de stiri Axios a relatat luni ca Israelul a inaintat o propunere prin intermediul mediatorilor din Qatar si Egipt, prin care ar fi fost de acord sa isi intrerupa ofensiva militara in schimbul eliberarii treptate a celor 136 de ostatici ramasi in Gaza.

Oferta a fost facuta publica in timp ce trimisul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se afla in regiune pentru intalniri cu omologii egipteni si qatarioti in vederea avansarii unui acord privind ostaticii, a declarat un oficial american pentru The Times of Israel.

Conform propunerii israeliene, in prima etapa ar urma sa fie eliberati restul copiilor, femeilor, barbatilor cu varsta peste 60 de ani si ostaticilor in stare critica. In etapele urmatoare ar urma eliberarea femeilor soldati si a barbatilor cu varsta sub 60 de ani care nu sunt soldati, urmate de barbatii soldati si de cadavrele ostaticilor.

Conform propunerii, Israelul si Hamas ar urma sa convina in prealabil asupra numarului de prizonieri de securitate care vor fi eliberati de Ierusalim in fiecare etapa, inainte de a purta negocieri separate cu privire la numele condamnatilor.

Oferta ar include, de asemenea, o retragere a fortelor israeliene din principalele centre de populatie din Fasia Gaza si intoarcerea treptata a palestinienilor in nordul enclavei, de unde li s-a ordonat sa se evacueze.

Oferta stipula ca Israelul nu va accepta sa puna capat complet razboiului si nici sa elibereze toti cei 6.000 de prizonieri palestinieni din domeniul securitatii, dar oficialii israelieni au declarat pentru Axios ca sunt dispusi sa elibereze un numar semnificativ.

Oferta este relativ asemanatoare cu cele care ar fi fost propuse de la incheierea armistitiului de sapte zile, in urma cu aproape doua luni. Hamas a insistat ca nu va fi de acord sa elibereze niciun ostatic decat daca luptele din Gaza inceteaza definitiv – un lucru care nu este de conceput pentru Israel, deoarece i-ar lasa la putere pe cei care au orchestrat masacrul din 7 octombrie si cu parti ale masinariei de razboi Hamas intacte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: