externe

„Thukdam”. Straniul caz al calugarilor tibetani care sunt morti dar inca traiesc – Video

Trupurile unor calugari tibetani morti refuza sa se descompuna. Colegii lor calugari spun ca acestia nu sunt inca morti, ci intr-o stare de meditatie profunda, finala, numita „thukdam”, relateaza Big Think.

Dupa moartea aparenta a unor calugari, trupurile lor raman in pozitia de meditatie fara sa se descompuna pentru o perioada extraordinara de timp, adesea chiar si doua sau trei saptamani. Stiinta nu a gasit insa nicio dovada de activitate EEG persistenta dupa moarte la calugarii aflati in „thukdam”.

Budistii tibetani, care privesc moartea mai degraba ca pe un proces decat ca pe un eveniment final, afirma ca spiritul nu a terminat inca cu corpul fizic. Pentru ei, „thukdam” incepe cu o meditatie de „lumina limpede” care permite mintii sa se desfasoare treptat, disipandu-se in cele din urma intr-o stare de constiinta universala care nu mai este atasata de corp. Doar in acel moment corpul este liber sa moara.

Indiferent daca credeti sau nu acest lucru, este un fenomen fascinant: ramane faptul ca trupurile lor nu se descompun ca alte trupuri. (Au existat alte cateva cazuri inexplicabile de descompunere intarziata in alte parti ale lumii).

Cel mai serios studiu al fenomenului, de pana acum, este intreprins de Proiectul Thukdam al Centrului pentru minti sanatoase al Universitatii din Wisconsin-Madison. Neurologul Richard Davidson este unul dintre fondatorii centrului si a publicat sute de articole pe acest subiect.

Davidson a intalnit pentru prima data „thukdam” dupa ce prietenul sau calugar tibetan Geshe Lhundub Sopa a murit, in mod oficial la 28 august 2014. Davidson l-a vazut apoi cinci zile mai tarziu: „Nu era absolut nicio schimbare. A fost cu adevarat remarcabil”.

Proiectul Thukdam si-a publicat primul raport anual in aceasta iarna. In acesta apare un studiu recent in care electroencefalogramele nu au reusit sa detecteze nicio activitate cerebrala la 13 calugari care au practicat thukdam si care au fost morti timp de cel putin 26 de ore. Davidson a fost autorul principal al studiului.

In orice caz, intrebarea ramane: de ce acesti calugari aparent decedati sunt atat de lenti in a se descompune? In timp ce factorii de mediu pot incetini sau accelera putin procesul, descompunerea incepe de obicei la aproximativ patru minute dupa moarte si devine destul de evidenta in cursul zilei urmatoare.

„Ceea ce stiinta gaseste ca fiind inexistent ar trebui sa acceptam cu totii ca fiind inexistent, dar ceea ce stiinta pur si simplu nu gaseste este o chestiune complet diferita. Un exemplu este constiinta insasi. Desi fiintele cu simtire, oamenii, au experimentat constiinta timp de secole, inca nu stim ce este de fapt constiinta: natura sa completa si modul in care functioneaza”, a declarat Dalai Lama.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

12 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

12 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

12 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

2 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

12 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

12 ore ago