TikTok nu mai urmareste doar locatiile utilizatorilor. Firma chineza de social media a trecut la monitorizarea miscarilor angajatilor sai din SUA

externe

tiktok, social media

The New York Times relateaza ca TikTok a implementat un nou software intern numit MyRTO pentru a aplica politica sa stricta de revenire la birou a angajatilor. Noul instrument, MyRTO, monitorizeaza legitimatiile pe care angajatii le prezinta atunci cand intra in birou si le cere lucratorilor sa explice „abaterile” de la prezenta in persoana la birou, a relatat publicatia, preluata de Business Insider.

Dupa ce a implementat in octombrie anul trecut o politica de prezenta in persoana care le cerea angajatilor cu sediul in SUA sa vina la birou de cel putin trei ori pe saptamana, pe masura ce ingrijorarile legate de coronavirus s-au diminuat, compania a amenintat cu concedierea lucratorilor care nu se prezentau la birou, a relatat Insider.

TikTok s-a confruntat cu critici si a fost interzisa in mai multe tari din cauza utilizarii „supravegherii de tip Big Brother”, dupa ce Forbes a relatat ca firma sa mama chineza, ByteDance, planuia sa foloseasca aplicatia pentru a urmari americanii cu ajutorul informatiilor GPS colectate prin intermediul aplicatiei. Insa, in aceasta saptamana, compania a anuntat angajatii ca va dezvalui noul sau software de urmarire interna, conceput pentru „a oferi o mai mare claritate si context atat angajatilor, cat si liderilor in ceea ce priveste programele la birou si pentru o comunicare mai transparente”, a declarat un purtator de cuvant al ByteDance pentru Insider.

Managerii din toate industriile apeleaza din ce in ce mai des la software de monitorizare a productivitatii pentru lucratorii la distanta si hibrizi, tinand evidenta timpului in care utilizatorii sunt conectati in timp ce lucreaza de acasa si facand capturi aleatorii ale ecranelor lucratorilor. Pentru cei care sunt obligati sa se intoarca la birou, unele companii implementeaza noi software de urmarire a prezentei si amplaseaza senzori pentru a masura cat de pline sunt birourile si pentru a determina cand o persoana sta la birou sau foloseste o sala de conferinte.

Dar, in timp ce directorii executivi ai unor companii de renume promoveaza din ce in ce mai mult politicile de revenire la birou ca fiind cel mai bun mod de a face afaceri – Elon Musk, de exemplu, a mers atat de departe incat a calificat munca la distanta ca fiind „gresita din punct de vedere moral” -, angajatii din companiile de tehnologie care promoveaza astfel de politici si-au exprimat nemultumirea sub forma unor iesiri in strada si chiar a demisiei pentru a pastra un beneficiu pe care lucratorii il considera echivalent cu o marire de salariu de 8%.

„Atunci cand permiti flexibilitatea, iti largesti fondul de talente”, a declarat Prithwiraj Choudhury, profesor asociat la Harvard Business School si expert in munca la distanta.

„Indiferent daca economia este in contractie sau in expansiune, cei mai buni lucratori au intotdeauna optiuni externe. Si astfel, cred ca daca tu, ca si companie, ai un model care nu ofera flexibilitate celor mai buni angajati, unii dintre ei – nu toti, dar unii dintre ei – vor fi racolati de catre competitori”, a mai spus profesorul de la Harvard.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: