Timmermans a inghesuit-o iar pe Dancila cu intrebari privind ordonanta. Guvernul ascunde informatiile referitoare la solicitarile oficialului UE

politica

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, a avut joi, la Bruxelles, o intalnire cu premierul Viorica Dancila. El a reiterat ingrijorarile CE in ceea ce priveste situatia Justitiei din Romania si faptul ca Romania nu a implementat recomandarile MCV.

Potrivit lui Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, Timmermans i-a cerut lui Dancila sa-i preciezeze cand ii va raspunde la scrisoarea in care cerea detalii despre preconizat ordonanta de urgenta privind anularea condamnarilor pentru marii corupti. Iata care au fost principalele puncte abordate de Timmermans in discutia cu Dancila:

” 1) Prim-vicepresedintele (Comisiei Europene, Frans Timmermans – n.red.) si premierul Dancila au avut o discutie sincera si constructiva. Prim-vicepresedintele a reiterat ingrijorarile si recomandarile Comisiei in ce priveste Romania;

2) Atat premierul (Dancila – n.red.), cat si prim-vicepresedintele au fost de acord sa reporneasca un dialog operational referitor la implementarea recomandarilor MCV;

3) Comisia (Europeana – n.red.) asteapta cu nerabdare raspunsul la scrisoarea trimisa de prim-vicepresedinte pe 24 ianuarie 2019. Premierul a promis ca raspunsul va fi trimis pana la sfarsitul acestei saptamani.”

Guvernul a informat in aceasta seara referitor la punctele de pe agenda discutiilor celor doi oficial, insa niciun cuvant nu apare in comunicatul Executivului despre aceasta scrisoare.

Palatul Victoria transmite ca Dancila”a reiterat obiectivul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE de a actiona din postura de mediator impartial pentru a identifica cele mai bune formule de compromis, care sa faciliteze avansarea cat mai rapida a negocierilor in curs pe dosarele europene aflate in discutie”.

In ce rpiveste tema statului de drept si a independentei Justitiei din Romania, Guvernul informeaza ca Dancila „a dat asigurari ca Guvernul Romaniei va actiona pentru respectarea valorilor si principiilor care stau la baza constructiei europene: apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor, a statului de drept, a independentei Justitiei, insa, in egala masura, va actiona pentru ca cetatenii romani sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati ca orice cetatean european, in acord cu principiile generale directoare, de la respectul fata de valorile comune, fata de drepturile si libertatile fundamentale, fata de statul de drept”.

Scrisoarea lui Timmermans

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a trimis,  pe 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dancila in care cerea detalii despre ordonanta anuntata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata ale ICCJ declarate nelegal constituite sa poata face contestatie in anulare.

„Comisia urmareste indeaproape discutiile din Romania privind posibila ordonanta de urgenta pe masuri extraordinare de apel, ca urmare a doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecatori in raportul MCV.

Prim-vicepresedintele Timmermans a transmis ingrijorarile Comisiei si a cerut lamuriri in cadrul unei scrisori adresate premierului roman pe 24 ianuarie.

Amintim si ca presedintele Juncker s-a exprimat extrem de clar in ce priveste posibilitatea adoptarii unei amnistii in timpul vizitei sale recente la Bucuresti. Asa cum Comisia a spus in repetate randuri, este esential ca Romania sa revina pe drumul combaterii coruptiei pentru a asigura independenta judiciara si a evita si alti pasi inapoi”, arata un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Mai mult despre: ,

Comentarii: