Timmermans i-a pus cruce, sfarsitul unui bisnitar ajuns mult prea sus. Dragnea are doua variante, ambele il duc la groapa

opinii

Mesajul adresat sambata de Frans Timmermans lui Liviu Dragnea, chiar de la tribuna Congresului PES, nu lasa loc de ambiguitati: seful PSD se conformeaza si respecta valorile UE ori dispare unde vrea el. Insa, in oricare dintre variante, Dragnea nu mai are niciun viitor.

Discursul lui Timmermans este cel mai dur mesaj pe care l-a primit vreodata PSD de la acceptarea sa in randul socialistilor europieni. Si are o greutate uriasa, fiind transmis de la tribuna celui mai inalt for al socialistilor europeni. Mesajul este extrem de clar si nu lasa loc niciunei ambiguitati, astfel incat propaganda PSD nu mai are nicio cale prin care sa il rastalmaceasca.

„Daca suntem partidul care ii critica pe altii cand incalca statul de drept, cand ataca libertatea presei, cand pun judecatorii sub control politic, cand opresc lupta impotriva coruptiei, trebuie sa vorbim deschis daca vedem asemenea probleme in familia noastra, aceasta este datoria noastra, nu putem evita aceasta discutie.

Acesta este un mesaj care a fost transmis clar ieri lui Liviu Dragnea de catre Serghei, Udo si cu mine, ieri, cand ne-am intalnit. I-am spus ieri: Liviu, daca vreti sa faceti parte din aceasta familie, trebuie sa respectati valorile noastre fundamentale. Si Liviu a spus ca vor face acest lucru. Vom avea discutii pe aceasta tema in saptamanile viitoare. Nu putem face niciun compromis in acest domeniu.

Aceasta este o linie rosie pentru miscarea noastra, asta e o linie rosie pentru Europa”, a spus taios Timmermans.

Trebuie retinut ca Timmermans nu mai crede in promisiunile lui Liviu Dragnea si ca va insista sa se asigure ca acesta le va pune in aplicare.

De aici incolo, Liviu Dragnea nu mai are decat doua variante: ori indeplineste ce si-a asumat in fata lui Timmermans ori pleaca cu partidul din randul socialistilor europeni.

Ce presupune fiecare varianta?

In prima varianta, Liviu Dragnea va trebui sa se asigure ca va duce la indeplinire recomandarile din Mecanismul MCV si pe cele ale Comisiei de la Venetia. Timmermans a solicitat deseori si in mod direct premierului Dancila sa puna in aplicare aceste recomandari, insa Regimul Dragnea le-a sfidat, amplificand atacurile impotriva statului de drept.

Daca Dragnea va impune desfiintarea Sectiei speciale, „suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare”, „relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie”, asa cum cere MCV, atunci Dragnea va fi eliminat instantaneu de uriasa grupare politico-mediatica ce s-a aflat pana acum in spatele lui. Cand se vor porni Antena 3 si Romania TV impotriva sefului PSD, nu va ramane nici fir de mustata in urma lui.

In a doua varianta, cea mai probabila, Dragnea va fi nevoit sa isi mute partidul in asa numitul grup al „suveranistilor” din UE, grup ce reuneste partidele care vor desfiintarea UE. Aceasta este de fapt o grupare de extrema dreapta, ce cuprinde partide precum UKIP si Frontul National din Franta. In acest caz, Dragnea va transforma PSD intr-o formatiune de cel mult 10%, in conditiile in care va supravietui previzibilei incercari de a fi debarcat de sacalii din propria haita, care abia asteapta un pretext pentru a-si plati politele. ┬áCu un PSD de numai 10%, Dragnea nu va mai insemna nimic in arhitectura de putere din Romania, astfel ca sistemul judiciar va prinde brusc viteza si ii va rezolva dosarele in timp record.

In cel mult un an, in oricare dintre variante, Dragnea va fi un cosmar urat, pe care societatea ar face bine sa il tina dupa gratii.

Mai mult despre: ,

Comentarii: