Timmermans sustine ca PSD s-a schimbat: „Sa fim foarte clari, Marcel Ciolacu si partidul sunt dedicati foarte mult statului de drept”

politica

Vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a atras vineri atentia ca abuzul in serviciu nu este permis si asteapta sa vada forma finala pe care o va avea controversata initiativa legislativa votata miercuri in Senatul Romaniei, dar a declarat ca are incredere in buna-credinta a colegului sau de familie politica, liderul PSD Marcel Ciolacu.

El a mai spus ca situatia nu este comparabila cu cea din 2017, cand guvernul lui Liviu Dragnea a dat celebra Ordonanta 13.

„Foarte clar, nu este absolut acelasi lucru. Sa fim foarte clari in aceasta privinta. Marcel Ciolacu si partidul sunt dedicati foarte mult statului de drept. Mi-au lamurit acest lucru de multe ori, nu doar in cuvinte, vad ce se intampla in guvern. Si aceasta problema specifica nu este in etapele finale ale solutiei. Asa ca personal as astepta pana cand voi vedea ce rezulta la final si pana atunci ma abtin sa-mi exprim opinia. Dar este clar ca nu operam in acelasi mod ca la momentul respectiv (n.r. vremea Ordonantei 13).

Acesta este acum, in mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat in respectarea statului de drept, si sa vedem ce rezulta de aici, si apoi putem avea o judecata finala”, a declarat vineri vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, intr-un interviu pentru Digi24, citat de news.ro.

Cand Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a vrut sa voteze celebra Ordonanta 13, Frans Timmermans era tot vicepresedinte al Comisiei Europene si se ocupa de statul de drept, iar din aceasta pozitie el a criticat demersurile guvernului de atunci al Romaniei, cu toate ca facea parte din aceeasi familie politica de stanga.

Intrebat daca exista in vreo tara din Europa un plafon de dezincriminare a abuzului de serviciu de marimea celui votat in Senat, de circa 50.000 de euro, Frans Timmermans a raspuns ca in opinia sa, „abuzul de serviciu este abuz in serviciu si, ca atare, nu este permis”.

„Si aceasta este, cred, o norma europeana asupra careia toata lumea poate fi de acord”, a punctat vicepresedintele Comisiei Europene.

„Sa asteptam sa vedem ce rezulta din aceasta situatie pana la urma si apoi putem judeca daca acest lucru este in conformitate cu normele europene, da sau nu?”, a reiterat liderul european. „Ceea ce am auzit, ce mi s-a spus in aceasta dimineata in discutiile pe care le-am avut imi da incredere ca rezultatul nu ar incalca normele europene”, a spus Timmermans, care se afla in vizita la Bucuresti. „Dar sa asteptam si sa vedem”, a adaugat el.

Senatorii au votat, miercuri, in plen, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si a altor acte normative, initiat de Guvern la sfarsitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus in comisia juridica, un prag valoric pentru abuzul in serviciu in cuantum de 250.000 de lei. Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanta 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justitiei a precizat ca ”nu exista nicio referinta concreta” in deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei sau in avizele Comisiei de la Venetia cu privire la valoarea economica sau financiara a unui prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu si a anuntat ca va sustine adoptarea de catre Camera Deputatilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seara, liderul PNL, premierul Nicolae Ciuca a anuntat sustinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infractiunea de abuz in serviciu propus de Ministerul Justitiei, precizand ca liderul deputatilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat sa sustina acest amendament la Camera. Un anunt similar a fost facut de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: