Timpul trece, leafa merge: un vicepresedinte al Institutului Cultural Roman a incasat lunar 2.000 de euro, desi a lipsit de la toate cele 31 de intruniri ale Comitetului Director din 2022

politica

Mirel Talos, absente, ICR, Senat, venituri

Vicepresedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Mirel Talos, a lipsit de la toate sedintele de anul trecut si a fost prezent la doar trei intruniri ale conducerii din acest an.  Un document trimis Senatului de presedintele ICR, Liviu Jicman, atesta faptul ca acesta cere sanctionarea adjunctului sau, Mirel Talos, pentru absente repetate.

Presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Vlad Mircea Pufu, a confirmat cazul pentru Libertatea si a adaugat ca speta se afla miercuri, 20 septembrie, pe ordinea de zi a comisiilor reunite de Cultura si Externe din Senat. „Domnul Gheorghe Mirel Talos, unul dintre cei doi vicepresedinti ai ICR, a absentat la toate cele 31 de intruniri din anul 2022 ale Comitetului director, organul care asigura conducerea executiva a activitatii curente a Institutului, desi participarea la sedintele Comitetului Director este singura atributie expresa prevazuta de lege pentru functia de vicepresedinte”, se arata in sesizarea trimisa de Institutul Cultural Roman, sub semnatura presedintelui Liviu Jicman, catre Senat.

Din cele 31 de sedinte de la care a absentat, Talos a prezentat justificari doar pentru doua: s-a aflat intr-o misiune externa pe 14 ianuarie 2022, iar pe 25 august a fost in concediu de odihna. In sesizarea de la Senat se precizeaza ca situatia privind absenteismul a continuat si in 2023, cu „caracter generalizat”.

„Domnul Talos a fost prezent pentru scurte intervale de timp pe perioada a trei sedinte din cele 24 care au avut loc”, se arata in document. In declaratia de avere, Mirel Talos precizeaza ca a obtinut, in 2022, venituri de la ICR in valoare de 117.287 de lei (peste 23.000 de euro). Presedintele ICR precizeaza si ca „numerosi angajati ai ICR au semnalat in repetate randuri ca domnul Gheorghe Mirel Talos nu poate fi gasit la birou, in timpul programului de lucru, in vederea unor discutii legate de activitatea curenta a ICR”.

Senatul este singurul for care poate lua o decizie in cazul Mirel Talos, deoarece el are calitatea de demnitar, secretar de stat, si nu poate fi sanctionat sau cercetat disciplinar de conducerea Institutului Cultural Roman. Potrivit unor surse parlamentare, Mirel Talos ar fi obtinut functia de la ICR pe filiera ALDE, dar cu sustinerea PSD, el fiind un apropiat al fostului premier liberal Calin Popescu Tariceanu.

Fost ministru al culturii in perioada cand Mirel Talos absenta de la sedintele conducerii executive ICR, Lucian Romascanu este in prezent liderul senatorilor PSD si membru in Comisia de Cultura.  Lucian Romascanu. Comisia din care face parte se va pronunta miercuri, 20 septembrie, daca Mirel Talos isi poate continua activitatea la ICR. „Avand in vedere atributiile Parlamentului, vom solicita date care sa confirme situatia. In caz ca se adeveresc, este grav si vom merge, mai mult ca sigur, pe destituire prin procedurile parlamentare legale”, a declarat Romascanu.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: