Tinerii par de fapt mai batrani din cauza stresului, potrivit unui studiu

life

bugetari, spor, 15%, solicitare neuropsihica, informatii clasificate

Nu este doar in capul tau – stresul te poate face sa arati si sa te simti mai batran, chiar si la 20 de ani. Dar, potrivit unei noi cercetari, aceste efecte ar putea fi observate doar in zilele in care oamenii se simt in afara controlului asupra propriei vieti, transmite Newsweek.

Mai mult de un sfert dintre adultii din SUA declara ca se simt prea stresati pentru a functiona in majoritatea zilelor, potrivit unui sondaj realizat de Asociatia Americana de Psihologie in 2022. Astfel de niveluri de stres cronic pot avea repercusiuni ample atat asupra bunastarii noastre mentale, cat si fizice, inclusiv anxietate, depresie, boli cardiovasculare, astm si diabet. Stresul poate duce, de asemenea, la oboseala cronica, obezitate, probleme digestive si tulburari ale sistemului imunitar, care, in mod colectiv, se pot adauga pentru a ne face sa ne simtim mai batrani decat suntem in realitate.

„Exista cercetari substantiale care ne spun ca stresul ii face pe adultii mai in varsta sa se simta mai batrani sau chiar sa se simta mai batrani decat sunt de fapt”, a declarat Shevaun Neupert, profesor de psihologie la North Carolina State University, intr-un comunicat. „Iar literatura de specialitate ne spune ca atunci cand seniorii se simt mai in varsta decat sunt de fapt, acest lucru este asociat cu o serie de rezultate negative pentru sanatate.

„Cu toate acestea, exista putine cercetari care sa examineze aceasta problema la adultii mai tineri – oameni in varsta de adolescenta, 20 si 30 de ani. O intelegere mai profunda a acestui fenomen in toate grupele de varsta ne-ar putea ajuta sa dezvoltam interventii care sa ne protejeze bunastarea mentala si fizica.”

Intr-un studiu publicat in revista Mental Health Science, Neupert si colegii sai au colectat date de la 107 adulti tineri cu varste cuprinse intre 18 si 36 de ani. Participantii au fost monitorizati timp de opt zile pentru a determina nivelurile de stres pe care le resimteau in fiecare zi, cat de batrani se simteau si aratau in ziua respectiva si cat de mult control simteau ca au asupra propriei vieti.

„Descoperirea cheie a fost ca, in zilele in care participantii la studiu au raportat ca se confrunta cu niveluri mai ridicate de stres decat in mod normal, au raportat, de asemenea, ca arata si se simt mai batrani”, a declarat Neupert. „Cu toate acestea, acest lucru a fost valabil doar in zilele in care participantii la studiu au raportat, de asemenea, ca au simtit ca au mai putin control asupra propriei vieti decat in mod normal”.

Desi aceste rezultate au fost subiective, cercetarile anterioare au aratat ca varsta subiectiva poate afecta in mod semnificativ bunastarea noastra subiectiva, performanta cognitiva si reducerea simptomelor depresive. Rezultatele arata, de asemenea, ca sentimentul de a avea controlul asupra propriei vieti poate contracara unele dintre efectele negative ale factorilor de stres cotidian.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: