„Toader arata azi cu degetul spre CCR si Iohannis”. Adevarul, „mecanismul infernal” pus la cale de Dragnea, Tariceanu, Toader si Dorneanu

analize

Tudorel Toader, alegeri, rector, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, readuce in atentie „mecanismul infernal” care a fost pus in functiune pentru ca Laura Codruta Kovesi sa fie demisa din fruntea DNA, ca reactie la declaratiile lui Tudorel Toader si Valer Dorneanu. Cei doi sustin ca nu au nicio vina in cazul deciziei CEDO.

„Reactiile de astazi ale celor doi complici la farsa numita ‘demiterea lui Kovesi de la DNA’ (in fapt, doi slugarnici functionarasi cu aere de mari juristi) arata inca o data cum a fost orchestrata politic manevra cu aparenta constitutionala de acum doi ani, sub bagheta lui Dragnea (pe nedrept, singurul personaj aflat in detentie dupa asaltul asupra statului de drept).

Tudorel Toader se apara lamentabil, aratand cu degetul spre CCR si spre Iohannis (eu eram doar o rotita in angrenaj, onorata instanta). Altfel zis, el doar a propus si nimic mai mult, ceilalti au gresit ca au acceptat.

Dorneanu, o alta canalie, dupa o prima declaratie de nerusinare (n-am niciun sentiment, onorata instanta), ne trimite sa lecturam decizia CEDO, unde, crede el, nu e pomenit CCR.

Vremea a trecut, lumea probabil a depasit momentul, dar merita sa ne amintim, tocmai pentru a demonta mecanismul infernal pus la cale de Dragnea, Tariceanu, Toader si Dorneanu, asa incat, in fata istoriei, fiecare sa scape cu fata curata.

Tudorel Toader insailase un rechizitoriu pe care l-a trimis lui Iohannis. Cele mai multe capete de acuzare se referau la opinii exprimate de Kovesi (CEDO constata in decizie exact asta – ‘Concluzioneaza ca principalele motive de indepartare a reclamantei din functia ei de procuror sef al DNA au fost legate de dreptul ei la libertatea de exprimare, care include libertatea de a comunica opinii si informatii.’)

Iohannis refuza demiterea tocmai pentru ca motivele i s-au parut neintemeiate. Pentru ca refuza, Toader declanseaza conflict la CCR, argumentand ca el e singurul cu drept de viata si de moarte asupra sefiilor de parchete (asadar, nu inteleg de ce arata azi cu degetul spre CCR si Iohannis, din moment ce atunci si-a asumat cu totul decizia, spunand chiar ca e dreptul lui sa o execute pe Kovesi).

Dorneanu si gasca de la CCR rescriu Constitutia si-l transforma pe Iohannis in notar. Miscarea a fost evident coordonata politic. Spre deosebire de alte decizii, CCR arata explicit calea de urmat – Iohannis sa o demita de indata pe Kovesi. Kovesi nu a avut dreptul la aparare in nicio faza a executiei sumare, pusa la cale de Dragnea si Tariceanu (ceea ce constata CEDO, dar putea sa constate si CCR).

Astazi, Dragnea tace in puscarie, Tariceanu a devenit expert in pandemii, iar cele doua slugi oribile ridica din umeri si arata cu degetul una spre cealalta. Dorneanu zice – Toader e de vina, ca el a scris prostiile alea in rechizitoriu. Toader zice – eu n-am demis pe nimeni, Dorneanu l-a obligat pe Iohannis sa o demita pe Kovesi.

Printre altele, CEDO constata ca decizia afecteaza prin consecinte insasi independenta justitiei, cea pe care Dragnea si Tariceanu s-au luptat sa o apere ca niste lei, in timpul unei guvernari dezastruoase pe placul coruptilor transpartinici”, a explicat Sebastian Lazaroiu pe Facebook.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca cei care doresc sa analizeze cu „obiectivitate si fara partinire” decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA vor observa ca „nu exista nicio critica la adresa Curtii Constitutionale”.

„I-as ruga pe toti care vor sa analizeze obiectiv decizia CEDO, in raport de Curtea Constitutionala, sa observe urmatorul lucru: n-am fost noi atacati de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeste cu obiectivitate si fara partinire decizia CEDO sa vada ca nu o sa gaseasca nicio critica la adresa deciziei Curtii Constitutionale sau a activitatii Curtii Constitutionale si o sa vada, in esenta, ca nu decizia Curtii Constitutionale sau o anumita conduita a Curtii Constitutionale a stat la baza deciziei”, a precizat Dorneanu.

Potrivit acestuia, la baza deciziei au stat doua articole din Conventia Drepturilor Omului pe care le-a invocat si Laura Codruta Kovesi in sesizare, „care se refera la cu totul altceva”. ”Cine vrea sa adanceasca cercetarile, sa se uite la sesizare si la decizie si sa o citeasca cu obiectivitate”, a adaugat Dorneanu.

Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, legat de decizia CEDO in cazul Kovesi ca nu el este „autorul” demiterii fostei sefe a DNA.

„Regula generala este la nivel national si european ca nu se comenteaza hotararile instantelor. Ele se respecta si atat. Sigur ca probabil va fi momentul in care voi comenta, dar ce as putea spune? Ca pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care si-au implinit misiunea. Eu, ca ministru, am facut raportul de evaluare si am propus revocarea. Dupa aceea, a fost sesizata Curtea Constitutionala.

Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curtii. O face Guvernul, presedintele Camerei, presedintele Senatului. CCR a dat o decizie si presedintele a revocat-o in baza acelei decizii. Presedintele nu a revocat-o in baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se executa. Eu cam asta pot sa spun”, a declarat Tudorel Toader pentru Buna Ziua Iasi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: