Toate masurile de relaxare care vor intra in vigoare din 1 iunie. Documentul oficial integral

news

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi ca Guvernul va aproba in sedinta modificarea Anexei 3 a hotararii privind starea de alerta, pentru a permite, incepand cu data de 1 iunie, relaxarea in mai multe domenii de activitate.

Premierul a detaliat masurile cuprinse in Hotararea nr. 26 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

„Prin hotararea adoptata se propune: se permite organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in aer liber, fara spectatori, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului si Sportului si ministrului Sanatatii; se permite organizarea si desfasurarea in bazine aflate in aer liber sau in bazine acoperite a activitatilor de pregatire fizica a sportivilor profesionisti si a competitiilor sportive, tot fara participarea spectatorilor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului si Sportului si ministrului Sanatatii. De asemenea, se permite desfasurarea de catre sportivii profesionisti a activitatilor de pregatire fizica in spatii inchise numai cu respectarea regulilor de distantare intre participanti, astfel incat sa se asigure minimum 7 metri/persoana si cu respectarea regulilor de protectie sanitara stabilite”, a precizat Orban.

La articolul 2 al Hotararii, a continuat el, se mentioneaza ca incepand cu data de 1 iunie „este permisa organizarea si desfasurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale in aer liber, precum si a festivalurilor publice si private cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu locuri pe scaune aflate la o distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt si cu obligativitatea purtarii mastii de protectie in timpul spectacolului si a respectarii conditiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii si ministrului Sanatatii”.

Orban a anuntat ca, incepand cu 1 iunie, „se ridica restrictiile, interdictiile, privind deplasarea persoanelor in afara localitatii, respectiv zonei metropolitane”.

„La articolul 4 – se reia transportul feroviar international, la articolul 5 – se reia transportul rutier international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania, cu respectarea conditiilor stabilite”, a mentionat el.

Potrivit premierului, incepand cu data de 1 iunie, „se permite prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatii destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa daca sunt persoane care provin din familii diferite si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului Sanatatii, ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor”.

El a adaugat ca un alt articol al Hotararii CNSU prevede ca, de la data de 1 iunie, „accesul persoanelor pe plaja se realizeaza cu asigurarea de sezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distante de minimum 2 metri intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite si cu respectarea normelor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, ministrului Sanatatii si ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, emis in temeiul articolului 71, alineatul 2, din Legea 55/2020”.

De asemenea, a adaugat Orban, se permite „organizarea si desfasurarea de spectacole in sistemul drive-in cu conditiile care vor fi stabilite prin ordinul comun”.

„Aceasta este hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Va trebui sa introducem in hotararea de guvern toate modificarile facute in conformitate cu aceasta decizie a CNSU pentru a permite desfasurarea activitatilor pentru care se ridica restrictiile care au existat pana-n momentul de fata. Toti ministrii care trebuie sa emita ordinele comune vor trebui sa lucreze pana-n data de 1 iunie pentru elaborarea ordinelor comune si pentru publicarea lor in Monitorul Oficial, astfel incat toti administratorii de plaje, toti patronii de companii care au terase, toti transportatorii rutieri si toate celelalte categorii de agenti economici si, de asemenea, si cetatenii romani sa cunoasca foarte bine regulile care trebuie respectate odata cu deschiderea acestor activitati”, a mai spus premierul.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat joi Hotararea nr. 26, care, potrivit premierului Ludovic Orban, este baza proiectului de modificare a HG privind instituirea starii de alerta, care cuprinde toate masurile de relaxare care sunt propuse a fi introduse in Anexa 3 aferenta hotararii de guvern.

Textul integral al HOTARARII nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a masurilor de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata starii de alerta.

”HOTARARE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a masurilor de prevenire si combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata starii de alerta

Avand in vedere evaluarea realizata la nivelul Grupului de suport tehnico – stiintific privind gestionarea bolilor inalt-contagioase pe teritoriul Romaniei si materializata in propunerile cuprinse in Hotararea nr. 16 din 28.05.2020,

luand in considerare evolutia situatiei epidemiologice la nivelul Romaniei care releva un numar relativ constant de cazuri noi,

in contextul necesitatii de creare a conditiilor socio – economice necesare relansarii graduale a economiei nationale, concomitent cu mentinerea unui nivel de alerta adecvat la nivelul componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) si d) si art. 81 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul prevederilor art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37, art. 43 alin. 1, art. 44 alin. 2 si 3 si art 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 2 si art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta,

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta

HOTARARE:

Art.1 (1) Incepand cu data de 1 iunie se permite organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in aer liber, fara spectatori, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) Incepand cu data de 1 iunie se permite organizarea si desfasurarea in bazine acoperite sau aflate in aer liber, a activitatilor de pregatire fizica a sportivilor profesionisti si a competitiilor sportive, fara participarea spectatorilor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) Incepand cu data de 1 iunie se permite desfasurarea, de catre sportivii profesionisti, a activitatilor de pregatire fizica in spatii inchise, cu respectarea regulilor de distantare intre participanti, astfel incat sa se asigure minim 7 mp/persoana si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Masurile prevazute la alin. (1) si (3) nu se aplica activitatilor de pregatire si competitiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 Incepand cu data de 1 iunie, este permisa organizarea si desfasurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale in aer liber, precum si a festivalurilor publice si private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanta de minimum 2 metri, unul fata de celalalt, purtarea mastii de protectie si respectarea conditiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 44 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 Incepand cu data de 1 iunie, se ridica restrictiile/interdictiile privind deplasarea persoanelor in afara localitatii/zonei metropolitane.

Art. 4 Incepand cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania, cu respectarea conditiilor stabilite potrivit art. 32,34 si 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Incepand cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania, cu respectarea conditiilor stabilite potrivit art. 32, 35 si 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 Incepand cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si presedintelui Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 Incepand cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizeaza doar cu asigurarea obligatorie de sezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distante de minimum 2 m intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite si cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri, ministrului sanatatii si ministrului mediului,apelor si padurilor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 Incepand cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupantii unei masini fiind membri aceleiasi familii, masurile de protectie sanitara fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.

PRESEDINTELE COMITETULUI NATIONAL PENTRU SITUATII DE URGENTA

PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: