Tortionarul Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare cu executare

news

Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, acum in varsta de 90 de ani, a fost condamnat azi de Curtea de Apel Bucuresti la 20 de ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata.

Procurorii au cerut instantei o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare pentru Alexandru Visinescu, maximul prevazut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase, scrie Mediafax. Totodata, anchetatorii au solicitat instantei degradarea militara a lui Visinescu, care are acum gradul de locotenent colonel in rezerva.

„Tinand cont de varsta pe care o are cred ca este o pedeapsa potrivita. Abia acum am putea vb despre un inceput de justitie in materie de victime ale comunismului”, a declarat Radu Preda, Dir Insitutului penstru Investigarea Crimelor Comunismului, imediat dupa anuntarea sentintei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, „a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”.

Sub comanda sa, 12 detinuti politici si-ar f pierdut viata. Alti 128 de detinuti au auvut parte de rele tratamente. Detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate, a aratat Parchetul instantei supreme.

„Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din 1967, erau fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL, fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive, foste cadre de conducere dupa 23 August 1944, foste cadre MAI dupa 23 August 1944, fosti conducatori ai diverselor secte religioase si alte cazuri mai izolate.

Regimul impus de Visinescu in Penitenciarul Ramnicu Sarat nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea zece ani.

„Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, au precizat procurorii.

Aleandru Visinescu a sustinut intotdeauna ca este nevinovat. Iata declaratiile sale intr-unele din putinele interviuri pe care le-a acordat:

In prezent, Alexandru Visinescu traieste intr-un bloc din centrul Capitalei si are o pensie de peste 3.200 de lei pe luna.

Sursa foto: gandul.info

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: