Tortura si violul – armele preferate ale autoritatilor iraniene pentru a reduce la tacere disidentii

externe

In timp ce iranienii din toate categoriile sociale se unesc pentru a lupta pentru drepturile lor civile, in cadrul protestelor declansate de moartea unei tinere care a fost arestata si batuta de politia moravurilor, luna trecuta, se pare ca tortura a redevenit cuvantul de ordine al ultimelor saptamani la Teheran, transmite CNN.

„Ne aflam acum in cel mai rau moment din viata noastra. Plini de stres. Plin de frica”, a declarat o protestatara in varsta de 24 de ani. Ea spune ca mai multi dintre prietenii ei au fost torturati – si ca unul dintre ei a fost, de asemenea, violat – dupa ce au fost retinuti de Corpul Gardienilor Revolutiei din Iran (IRGC), in Rasht luna trecuta.

CNN a vorbit cu mai multi iranieni care au impartasit relatari directe despre tortura fie in timpul protestelor din 2019 si 2022, fie despre cei dragi care au murit sau au disparut in timp ce se aflau in custodia autoritatilor. In lunile care au urmat demonstratiilor nationale din Iran din 2019, declansate de decizia abrupta a guvernului de a creste pretul gazelor cu 50%, dar care s-au transformat in apeluri la caderea Republicii Islamice si a liderilor sai, au fost documentate relatari ample de tortura si mii de arestari.

Unii dintre cei afectati au impartasit fotografii care le documenteaza ranile, precum si dosare judiciare care detaliaza acuzatiile penale cu care se confrunta; altii au impartasit doar povestile lor, pe care CNN nu le poate verifica in mod independent.

Un caz similar, petrecut in anul 2019, este cel al lui Arman. ”In cosmarul meu, vad ca cineva ma urmareste in intuneric”, a spus el.

Acesta povesteste ca viata sa a fost schimbata pentru totdeauna la inceputul lunii octombrie, cand a fost arestat pe strazile din Teheran pentru ca s-a alaturat demonstratiilor antiguvernamentale, iar apoi a fost torturat de IRGC timp de patru zile.

Abuzurile au fost psihologice si fizice, a declarat el la CNN, incluzand socuri electrice, inec controlat si simulari de executii.

Pentru a parasi centrul de detentie, Arman sustine ca a fost fortat sa semneze o marturisire falsa in care spunea ca a primit bani de la guvernele SUA, britanic si israelian pentru a crea „haos” in societatea iraniana. Apoi i s-a spus ca, daca se va mai implica in orice alt tip de „activism”, el si familia sa vor fi vanati si arestati, a declarat el.

Ceea ce afirma Arman ca i s-a intamplat lui si celor care ar fi fost retinuti alaturi de el nu este un incident izolat. Dimpotriva, face parte dintr-un manual incercat si testat, folosit de guvernul iranian pentru a urmari, tortura si intemnita protestatarii, intr-o campanie continua de a zdrobi disidenta politica.

CNN a contactat guvernul iranian, precum si misiunea permanenta a acestuia pe langa Natiunile Unite in legatura cu relatarile despre tortura si detentie arbitrara detaliate de protestatari, dar nu a primit niciun raspuns.

”Au existat violuri, tortura”

Farhad, in varsta de 37 de ani, tata a doi copii, intelege indeaproape costul personal al exprimarii impotriva guvernului iranian, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa se alature demonstratiilor care continua de mai bine de o luna in Iran.

In timpul protestelor din noiembrie 2019, el spune ca a vazut cum mai multi dintre prietenii sai au murit pe strazile Teheranului dupa ce au fost impuscati de fortele de securitate, in ceea ce avea sa fie un raid national de patru zile pentru a reduce la tacere disidenta care, in cele din urma, s-a soldat cu peste 300 de civili morti, potrivit Amnesty International.

Farhad sustine ca a fost torturat timp de 16 zile si, la fel ca Arman, stia ca centrul de detentie din Teheran in care era detinut era condus de IRGC datorita unui semn pe unul dintre pereti care afisa insemnele distinctive ale acestuia.

„Sute de oameni au fost incarcerati impreuna cu mine. Era un pat, oamenii erau legati de el si erau abuzati. Au fost violuri, tortura cu socuri electrice si apa clocotita… atarnau oamenii de tavan pentru a-i bate”, a povestit el pentru CNN.

Ultima amintire a lui Farhad din perioada petrecuta in acea camera intunecata este momentul in care a fost spanzurat si batut cu bestialitate de catre ofiteri in civil, inainte de a fi aruncat intr-o masina, dus intr-o locatie necunoscuta si aruncat pe marginea drumului.

Cateva zile mai tarziu, s-a trezit intr-o clinica medicala din apropierea casei sale din Teheran, a spus el. El nu stie cum a ajuns acolo, dar citeaza un membru al familiei extinse care are legaturi cu guvernul iranian ca fiind un posibil motiv pentru care viata sa a fost crutata.

„Aveam dintii rupti; buza imi fusese complet smulsa. Pentru ca sangerarea mea era atat de severa, cred ca nu se asteptau sa supravietuiesc”.

De atunci, Farjad a parasit Teheranul impreuna cu familia sa pentru siguranta lor, dar spune ca inca primeste telefoane noaptea tarziu de la autoritatile iraniene care il ameninta ca ii violeaza sotia si ii ucid copiii si ca, periodic, contul sau bancar este inghetat.

De asemenea, el sustine ca, in lunile care au urmat torturii sale, cartea sa de identitate – principalul document utilizat pentru a avea acces la serviciile esentiale in Iran – a fost stearsa din sistem.

In ciuda riscurilor continue la adresa vietii si a mijloacelor sale de trai, angajamentul lui Farhad fata de demonstratiile actuale este de neclintit.

„Tara mea si poporul meu sufera. Guvernul Republicii Islamice asupreste in numele religiei, nu mai pot vedea oameni ucisi pentru convingerile lor”, a declarat el.

Hackeri sponsorizati de stat

CNN a discutat cu alti patru protestatari care au fost torturati in timp ce se aflau in detentie si apoi incarcerati pentru ca au participat la demonstratiile antiguvernamentale din 2019 – inclusiv o tanara mama singura care spune ca a fost nevoita sa isi lase fiul in grija parintilor ei pentru a ispasi pedeapsa cu inchisoarea si un tata de doi copii, in varsta de 43 de ani, din Shiraz, care spune ca sufera de o tulburare acuta de stres post-traumatic, dupa ce a petrecut 48 de zile in izolare.

Relatarile lor au toate asemanari izbitoare, in special hartuirea continua cu care, spun ei, familiile lor se confrunta din partea autoritatilor iraniene prin intermediul unor conturi false de socializare, a unor apeluri telefonice nocturne si a unor informatori locali despre care ei cred ca ii monitorizeaza pentru serviciul de informatii IRGC.

Amin Sabeti este un expert iranian in securitate cibernetica care a petrecut ani de zile studiind grupurile de hackeri care au legaturi cu Republica Islamica, inclusiv grupul „Charming Kitten”, afiliat la IRGC, care a fost sanctionat recent de guvernul SUA pentru „activitati cibernetice rau intentionate, inclusiv ransomware si spionaj cibernetic”.

Potrivit lui Sabeti, care locuieste in Marea Britanie, hackerii sponsorizati de stat au o metoda incercata si testata dupa ce s-au infiltrat in grupurile lor online cu ajutorul unor conturi false, ceea ce presupune „partajarea de fotografii cu ei pe Twitter, Instagram sau Telegram si solicitarea altora de a impartasi informatii despre ei”, pretinzand in acelasi timp ca sunt ingrijorati pentru siguranta lor.

„Ei au folosit aceleasi tactici in timpul revoltei din noiembrie 2019”, a explicat Sabeti, ceea ce i-a determinat pe demonstrantii mai priceputi la tehnologie sa identifice conturile suspecte si sa distribuie avertismente in randul retelelor lor.

Un istoric de tortura

La muzeul Ebrat din Teheran – o fosta inchisoare reconditionata – prezentari dramatice privind atrocitatile comise impotriva clericilor musulmani de catre politia sahului Mohammad Reza Pahlavi in timpul revolutiei au fost folosite de mult timp ca instrument de propaganda pentru a celebra „libertatile” castigate in Republica Islamica.

Cu toate acestea, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei – care a fost el insusi incarcerat in anii 1970, in timpul domniei lui Pahlavi – si aparatul sau de securitate au o mostenire de zeci de ani de utilizare a arestarilor in masa si a torturii pentru a controla si reduce la tacere disidentii politici.

Miscarea actuala – condusa si inspirata de femei – a unit iranienii din toate generatiile, in ceea ce se prefigureaza a fi cea mai mare amenintare cu care s-a confruntat regimul pana in prezent.

Deja, aproape doua duzini de copii – unii cu varsta de doar 11 ani – au fost ucisi de fortele de securitate iraniene in timpul demonstratiilor din septembrie, potrivit Amnesty International. Intre timp, ministrul iranian al educatiei, Yousef Nouri, a confirmat saptamana trecuta ca studentii protestatari sunt acum retinuti in ceea ce el a numit „institutii psihologice”, administrate de stat.

Arman primeste in continuare apeluri telefonice si mesaje de amenintare pentru activismul sau, dar spune ca nu se va lasa descurajat.

„Ei ne tortureaza si mint lumea, comunitatea internationala… iranienii vor libertate”, a spus el. „Nu vrem dictatura. Vrem sa ne conectam cu lumea”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: