„Toti cetatenii UE trebuie tratati egal”. UE ia apararea Romaniei in privinta vizelor pentru SUA

politica

Exista o singura pozitie europeana – toti cetatenii UE trebuie tratati egal, a declarat liderul grupului Partidului Popular European (PPE) in Parlamentul European (PE), Manfred Weber, dupa ce Comisia Europeana a anuntat marti ca a stabilit ca termen jumatatea lunii iulie pentru a evalua posibilitatea suspendarii reciprocitatii vizelor cu Statele Unite ale Americii, Canada si Sultanatul Brunei, in lipsa exceptarii vizelor aplicata de cele trei tari pentru cetatenii tuturor statelor membre UE.

Potrivit unui comunicat al grupului PPE transmis AGERPRES, Manfred Weber si-a exprimat sprijinul deplin pentru actiunile Comisiei Europene (CE) in cazul in care Washingtonul si Ottawa ignora solicitarea Bruxellesului de a scuti de vize toti cetatenii UE.

‘Exista o singura pozitie europeana — toti cetatenii UE trebuie tratati egal. Americanii si canadienii pot intra in UE fara viza, iar UE asteapta un tratament egal. Noua, europenilor, ne este mai bine cand suntem solidari’, a conchis Weber, conform comunicatului citat.

‘CE a evaluat consecintele juridice, politice si economice ale unei eventuale suspendari temporare a scutirii de vize acordata Statelor Unite ale Americii, Canadei si Sultanatului Brunei si a cerut Parlamentului si Consiliului European sa adopte o pozitie pentru calea care trebuie urmata’, a declarat comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, intr-un comunicat.

Parlamentul European si Consiliul European vor trebui sa se pronunte in legatura cu aceasta chestiune pana pe 12 iulie cel tarziu.

‘Reciprocitatea totala in ceea ce priveste scutirea de vize ramane o problema prioritara in relatiile noastre bilaterale cu aceste tari si vom continua eforturile de a obtine un rezultat echilibrat si echitabil”, a adaugat Avramopoulos.

In numele principiului solidaritatii care leaga cele 28 de state membre, UE incearca sa obtina din partea tarilor terte care figureaza pe lista sa cu statele scutite de vize sa acorde acelasi regim de exceptare de vize pentru toti cetatenii UE. Insa, in aprilie 2014, Comisia Europeana a notificat lipsa de reciprocitate din partea mai multor tari, un litigiu rezolvat in 2015 cu Australia si Japonia, dar care continua sa existe in cazul Statelor Unite si a Canadei.

SUA si Canada solicita vize pentru cetatenii romani si bulgari, ai caror state au aderat la Uniunea Europeana in 2007. Pe lista tarilor membre ale UE neincluse in programul american Visa Waiver, de exceptare de vize, se mai afla Croatia, Republica Cipru si Polonia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: