Traficul aerian din Franta va fi serios perturbat saptamana viitoare. Controlorii de trafic aerian au depus un preaviz de greva pentru luni

externe

air france

Greva este iminenta in randul controlorilor de trafic aerian francezi. Mai multe organizatii sindicale minoritare din acest sector, printre care Force Ouvriere, au depus un preaviz de greva pentru luni, 20 noiembrie. Directia Generala a Aviatiei Civile (DGAC), administratia care reglementeaza traficul aerian, este asteptata sa anunte consecintele acestei miscari sociale. O proportie semnificativa de zboruri ar putea fi anulata, relateaza Le Figaro.

Aceasta greva va avea loc dupa adoptarea, miercuri seara, a unui proiect de lege care vizeaza crearea unui „serviciu minim adaptat” in aceasta profesie deosebit de predispusa la greve. Intre 2004 si 2016, controlorii de trafic aerian francezi au acumulat 254 de zile de greva, potrivit unui raport senatorial publicat in iunie 2018. Suficient pentru a ridica tara la rangul de campion european inveterat al grevelor in acest sector, cu mult inaintea vicecampionului grec care a inregistrat 46 de zile de greva in acelasi interval de timp.

Potrivit noului proiect de lege adoptat de Parlament controlorii trebuie sa se declare in greva in mod individual atunci cand un sindicat depune o notificare. In lipsa unor informatii exacte privind amploarea participarii la miscare, DGAC recurge aproape sistematic la serviciul minim la care este obligata prin lege. Pentru a asigura 50% din trafic prevazut in cadrul acestui serviciu minim, DGAC se vede nevoita sa anuleze zboruri in mod preventiv, fara a cunoaste cu exactitate amploarea miscarii sociale. Asa cum va face din nou – si fara indoiala pentru ultima data – in timpul grevei de lunea viitoare.

Guvernul a sustinut proiectul de lege al senatorului Vincent Capo-Canellas, adoptat miercuri. Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, a salutat un text „protector si echilibrat” care va pune capat unui „sistem asimetric” care provoaca o „dezorganizare a serviciului public”. La randul sau, senatorul saluta faptul ca „traficul aerian va fi proportional cu numarul de grevisti”. El considera, de asemenea, ca nu este vorba de o „limitare a dreptului la greva”, asa cum sugereaza sindicatele aflate in greva. Vincent Capo-Canellas citeaza ca dovada sprijinul fara echivoc al principalului sindicat al controlorilor de trafic aerian, SNCTA (Sindicatul National al Controlorilor de Trafic Aerian).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: