Tragedie in Grecia, numarul celor morti in incendiile de langa Atena este urias: „Cel mai mare prapad din ultimii 10 ani”

externe

Cel putin 74 de persoane au murit si 187 au fost ranite, in urma incendiilor de vegetatie izbucnite in regiunea Attica, din apropiere de Atena, au declarat reprezentantii Brigadei de Pompieri din Grecia, relateaza Reuters si BBC, citate de Mediafax.

Printre cele 187 de persoane ranite se afla si 23 de copii. Inca nu se cunoaste numarul exact de persoane disparute.

Bilantul victimelor este cel mai mare din ultimii 11 ani. In anul 2007, aproximativ 70 de persoane au murit din cauza incendiilor de vegetatie din regiunea Peloponez.

Incendiile se intind pe suprafete largi in regiunea Attica, de la periferia Atenei, in ceea ce autoritatile numesc cel mai mare prapad din ultimii 10 ani. Flacarile au distrus satul de pe litoral Mati, „devorand” 1000 de case si 300 de masini.

Autoritatile au decretat stare de urgenta in districtele de est si vest ale regiunii Attica.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat trei zile de doliu national in memoria persoanelor decedate in urma incendiilor. „Grecia trece printr-unul din cele mai grele momente”, a mai afirmat Tsipras, care a multumit liderilor straini care au transmis condolenate si au oferit ajutor tarii.

Italia, Turcia si Rusia s-au oferit si ele sa ajute Grecia, inclusiv prin trimiterea de avioane pentru stingerea incendiilor.

Corpurile neinsufletite a alte 26 de persoane au fost descoperite marti dimineata in apropierea unei plaje din zona localitatii Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Rosie si un oficial local, potrivit site-ului postului Al Jazeera.

Bilantul anterior al incendiilor de vegetatie, anuntat la primele ore ale diminetii de marti, era de cel putin 24 de morti.

Peste 600 de pompieri sunt implicati in actiunile de stingere a incendiilor de vegetatie care au cuprins zone intinse la vest si est de Atena.

Un nor de fum cu nuante negre si portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel ca mai multe zboruri au fost redirectionate din cauza vizibilitatii reduse, relateaza Sky News.

„Vom face tot ce este uman posibil sa tinem sub control” situatia, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat ca exista anumite suspiciuni in ceea ce priveste cauzele acestor incendii.

„Sunt ingrijorat de izbucnirea simultana de incendii, atat la est, cat si la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: