Transformarea statului roman in Dragnea SRL. Avocatul Romaniei la CEDO a devenit avocatul personal al sefului PSD

news

Agentul Romaniei la CEDO, Viorel Mocanu, a sustinut plangerea depusa de Liviu Dragnea in loc sa apere interesele Romaniei. Liderul PSD a depus o plangere la CEDO in 2017, prin care incearca sa scape de condamnarea definitiva din dosarul Referendumul, care l-a impiedicat sa devina prim-ministru si care s-ar putea comasa cu o eventuala noua condamnare in dosarul „Bombonica”, aflat in fazele finale ale apelului la ICCJ.

Viorel Mocanu a transmis in martie 2019 observatii suplimentare la CEDO in cazul deschis de Dragnea inpotriva Romaniei in care a luat partea sefului PSD, desi trebuia sa apere statul roman. El a reluat argumentele avocatului irlandez al lui Dragnea si a desfiintat tot ce afirmase fost agent guvernamental, Catrinel Brumar, in apararea Romaniei, arata documente publicate de hotnews.ro. Viorica Dancila a dat-o afara pe Catrinel Brumar (agentul Romaniei la CEDO pana in februarie 2019) pentru a o inlocui cu Viorel Mocanu.

„Desi problemele ridicate de petent (Dragnea – n.r.) – privind incalcarea dreptului la un proces corect ca rezultat al judecarii de catre completuri ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie neconstitutional si ilegal formate – sunt reale, Guvernul va examina doar comentariile care privesc prezumtivele incalcari din partea autoritatilor nationale ale obligatiilor lor impuse de art 6 al 1 al Conventiei, avand in vedere absenta din motivarea deciziei definitive in procesul penal privindu-l pe aplicant a semnaturii a doi dintre cei cinci judecatori (…) „, scrie Mocanu.

In plus, Mocanu aduce in discutie chestiunea completurilor de 5 judecatori declarate ca fiind formate nelegal de CCR mult dupa ce Dragnea s-a plans la CEDO.

Atunci cand a atacat la CEDO condamnarea sa, Dragnea a avut ca principal argument ca motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecatori ICCJ, publicata in februarie 2017, nu a fost semnata de doi dintre judecatori: Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, care s-au pensionat inainte de redactarea motivarii.

Dragnea invoca drept precedent la CEDO cazul „Cerovsek si Bozicnik v. Slovenia” si solicita sa i se aplice si lui aceeasi solutie, favorabila petentilor. Insa, in cazul din Slovenia, cei doi reclamanti s-au plans ca au fost condamnati de judecatori care nu au participat la proces.

De altfel, Catrinel Brumar a aratat in contraargumentatia depusa la CEDO ca situatia lui Dragnea este complet diferita de cea din Slovenia.

In cazul slovenilor, dosarul in care au fost condamnati a fost pierdut, iar dupa 3 ani a fost reconstituit si motivarea deciziei a fost redactata de judecatori care nu au participat la audieri, numai pe baza dosarului reconstituit, fara nicio implicare a magistratului care facuse audierile.

In schimb, la Dragnea, toate cele 5 femei-judecator au participat la proces si au dat verdictul, semnand si minuta in 2016. Doar pe motivare nu apar doua dintre semnaturile lor.

Viorel Mocanu este un avocat in varsta de 35 de ani, care a reprezentat, printre altii, inculpati celebri, ca Sorin Oprescu, Rovana Plumb, Oana Zavoranu si Florin Salam.

Mai mult despre: ,

Comentarii: