Transfuziile cu sange tanar pot incetini imbatranirea, ajutandu-i totodata pe varstnici sa traiasca mai mult

externe

transfuzii de sange, tineri, batrani, intinerire, longevitate, Bryan Johnson

Cercetatorii au evidentiat recent potentialul remarcabil al unui nou tratament in lupta impotriva imbatranirii: expunerea la sange „tanar”. Conform cercetatorilor de la Universitatea Duke, alaturarea sistemelor circulatorii ale unui soarece tanar si ale unuia batran poate intarzia imbatranirea la nivel celular si poate prelungi durata de viata a soricelului mai in varsta cu pana la 10 procente.

Autorii studiului au descoperit ca, cu cat sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult timp, cu atat efectele anti-imbatranire au durat mai mult dupa ce au fost separate. Studiul indica faptul ca indivizii mai tineri pot poseda componente specifice in sange care contribuie la vitalitate.

Daca sunt identificati, acesti factori ar putea deschide calea pentru tratamente care sa accelereze vindecarea, sa intinereasca organismul si, potential, sa adauge ani la viata cuiva. „Aceasta este prima dovada ca procesul, numit parabioza heterocronica, poate incetini ritmul de imbatranire, care este asociat cu prelungirea duratei de viata si a sanatatii”, spune dr. James White, autorul principal al studiului si profesor asistent la departamentele de medicina si biologie celulara de la facultatea de medicina a Universitatii Duke si la Centrul de Imbatranire Duke, intr-un comunicat al universitatii.

Anterior, cercetarile de la Duke si de la alte institutii au observat efecte anti-imbatranire la soarecii mai batrani la trei saptamani de partajare a circulatiei cu soarecii mai tineri. Acesti soareci mai in varsta au prezentat o activitate sporita, iar tesuturile lor au dat semne de intinerire. „Ideea a fost ca daca am observat aceste efecte anti-imbatranire in doar trei saptamani de parabioza, ce s-ar putea intampla daca marim acest interval la 12 saptamani”, spune dr. White, care ar reprezenta aproximativ 10% din durata de viata a unui soarece de trei ani. Experimentul a utilizat soareci tineri la patru luni si soareci mai in varsta la doi ani.

Soarecii mai in varsta au prezentat functii fiziologice imbunatatite si au trait cu 10% mai mult decat omologii lor care nu au fost supusi procedurii dupa o perioada de separare de doua luni. Procesul a scazut semnificativ varsta epigenetica a sangelui si a tesutului hepatic la soarecii mai in varsta si a indus modificari ale expresiei genice care contracareaza imbatranirea. Aceste modificari se aseamana cu beneficiile observate in cazul masurilor de prelungire a duratei de viata, cum ar fi limitarea aportului caloric. Efectele de intinerire au persistat chiar si la doua luni dupa separare.

Daca ar fi aplicata la masurarea varstei umane, expunerea la parabioza ar fi asemanatoare cu schimbul de sange intre o persoana de 50 de ani si una de 18 ani timp de aproximativ opt ani, adaugand potential opt ani la viata persoanei mai in varsta. Este deja binecunoscut cazul multimilionarului american care incearca sa inverseze imbatranirea. Antreprenorul in tehnologie Bryan Johnson cheltuieste milioane de dolari pe an pentru a incerca sa isi reduca varsta biologica – cat de batran pare corpul sau – fata de varsta sa cronologica reala, care este de 45 de ani.

Sprijinit de o echipa de 30 de oameni de stiinta, viata sa de zi cu zi este dictata de un regim de exercitii fizice si o dieta chinuitoare, de monitorizare si de numeroase tratamente.

Un tratament cu laser pentru intreaga piele la care a fost supus i-a redus varsta pielii cu 22 de ani, cea mai mare reducere a varstei in orice parte a corpului sau.

Milionarul american face frecvent si transfuzii cu sange de la fiul sau, in varsta de 17 ani, pentru a se pastra tanar. Johnson a mai primit anterior transfuzii de sange de la donatori sanatosi si anonimi, pe care i-a verificat cu atentie pentru a se asigura ca au un indice de masa corporala ideal si ca nu sufera de nicio boala.

Pe langa transfuziile de sange, milionarul urmeaza o rutina zilnica stricta care, sustine el, ii ofera inima unui tanar de 37 de ani, pielea unui tanar de 28 de ani si capacitatea pulmonara a unui tanar de 18 ani.

Dupa constatarile recentului studiu, dr. White a subliniat ca obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sange pe termen lung intre oameni tineri si batrani, mentionand preocuparile etice si practice evidente. El a mentionat, de asemenea, ca alte tehnici anti-imbatranire, cum ar fi restrictia calorica, au aratat rezultate mai promitatoare in ceea ce priveste prelungirea vietii la soareci.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: