Tras de urechi de Iohannis, Dincu si-a revizuit discursul legat de Rusia: „Duce un razboi brutal asupra Ucrainei”

externe

Ministrul Apararii, Vasile Dincu, a declarat miercuri ca razboiul din Ucraina a modificat fundamental si pe termen lung paradigma de securitate din Europa, fiind un „soc strategic” pentru stabilitatea europeana. El a catalogat dreot „razboi brutal” actiunile Rusiei in Ucraina la o zi dupa ce Klaus Iohannis i-a reprosat public ca nu cunoaste pozitia oficiala a Romaniei in legatura cu razboiul din Ucraina.

„Razboiul brutal al Rusiei asupra Ucrainei a modificat in mod fundamental si pe termen lung paradigma de securitate din Europa. Acest razboi reprezinta un soc strategic pentru securitatea si stabilitatea europeana, dar mai ales la nivel regional. In actualul context de securitate, mai mult ca oricand, aliantele, retele structurate, devin relevante. Asa cum Alianta Nord-Atlantica si-a dovedit in ultimele noua luni importanta si relevanta, cred ca structurile de tipul Reteaua Universitatilor de la Marea Neagra sau Asociatia Universitatilor Balcanice sunt extrem de importante pentru ecosistemul regiunilor noastre. Regiunea Marii Negre a devenit, odata cu razboiul din Ucraina, o zona de maxima atentie pentru NATO si nu numai, astfel incat beneficiaza de masuri de securitate consistente”, a spus Dincu la un congres international desfasurat la Bucuresti, care are ca tema cooperarea in regiunile Marii Negre si a Balcanilor.

Vasile Dincu a subliniat ca razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei este si o lectie care trebuie invatata pentru a nu mai repeta greselile trecutului, facand referire la intarirea cooperarii in cadrul Aliantei.

„Pe masura ce inainteaza in timp, acest razboi este o lectie care trebuie invatata pentru a nu mai fi repetate greselile trecutului, iar una din lectiile majore ale acestui razboi se refera la intarirea dialogului si a cooperarii practice cu partenerii dintr-o alianta (…) Vreau sa subliniez ca, in actualul context, devine din ce in ce mai relevanta colaborarea dintre universitatile si structurile academice militare cu cele civile. Premisele cooperarii dintre mediul educational si de cercetare militara si cel civil au fost create la nivelul NATO, unde in acest an a fost constituit un fond pentru cercetare si inovare – Fondul DIANA – la care participa toti membrii Aliantei si urmareste in principal identificarea, dezvoltarea si implementarea tehnologiilor cu dubla utilizare – militara si civila”, a explicat Dincu.

Citeste si: Dincu e pe faras, l-a enervat si pe Klaus Iohannis. Presedintele spune ca ministrul Apararii nu cunoaste „pozitia oficiala a Romaniei si UE” in legatura cu Ucraina

Presedintele Klaus Iohannis a a vut marti, marti, o reactie dura fata de declaratiile lui Vasile Dincu in legatura cu Ucraina. Iohannis a spus ca doar Ucraina va decide „cand, cum si ce negociaza” in contextul razboiului, aratand ca aceasta este pozitia oficiala a Romaniei si a UE, iar unii politicieni de la noi trebuie sa „citeasca mai frecvent revista presei sa afle aceste pozitii”.

„Ucrainenii platesc pretul de sange in acest razboi si trebuie sa acceptam ideea cu totii ca doar Ucraina va decide cand, cum si ce negociaza. Aceasta pozitie este pozitia noastra oficiala, este pozitia oficiala a UE si probabil unii demnitari de la noi trebuie sa citeasca mai frecvent revista presei sa afle aceste pozitii”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, in declaratia comuna cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

Citeste si: Gafele ministrului Dincu l-au enervat si pe presedintele Ucrainei, Zelenski. Replica taioasa, nu pot exista negocieri cu Rusia: „Teroristii trebuie neutralizati”

Seful statului a fost intrebat in legatura cu declaratiile recente ale ministrului Apararii, Vasile Dincu.

Vasile Dincu a declarat pe 8 octombrie ca negocierea reprezinta singura sansa pentru ca Rusia sa faca pace cu Ucraina.

„Razboiul va mai continua, (…) singura sansa a pacii poate sa fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexa. (…) Tarile lumii, NATO, Statele Unite sa negocieze pentru Ucraina garantii de securitate si o pace cu Rusia. Singura Ucraina nu va putea sa negocieze cu Rusia, deoarece clasa politica din Ucraina in momentul acesta nu poate sa isi permita sa-si asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injusta pana la urma de teritorii. Ar fi o infrangere prea mare pentru politica”, a declarat Dincu, la Prima TV.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse sa prelungeasca razboiul. „Ideal ar fi sa se ajunga la o situatie de negociere, chiar daca s-ar ajunge la un conflict inghetat, negocierea tot ar face mai mult bine decat ceea ce se intampla acum, distrugerea de vieti omenesti, de bunuri”, a explicat Dincu.

Ministrul Dincu, discurs extremisto-AUR-ist: „Acum cand se intalnesc doi barbati vorbesc despre epilare si pedichiura”

Pravda Ucraina, una dintre cele mai citite publicatii din Ucraina, a scris luni ca presedintele Zelenski a avut o replica la adresa ministrului roman al Apararii, Vasile Dincu, care a cerut „negocieri” cu Rusia.

„Vreau sa adresez acest discurs al meu din aceasta seara celor din lume care sunt supusi manipularii rusesti cu privire la presupuse negocieri. Se presupune ca numai negocierile pot pune capat acestui razboi terorist rusesc brutal. Vrea statul terorist pace? Evident ca nu. Dovedeste acest lucru in fiecare zi si in fiecare noapte… teroarea constanta impotriva civililor este un refuz clar al Rusiei de a negocia cu adevarat”, a spus Zelenski, duminica seara.

El  s-a referit apoi la bombardamentele efectuate de Rusia in Zaporojie.

„Cand cineva vrea negocieri – nu face astfel de lucruri. Dar cand cineva este terorist – face exact asta. Ajuta cu adevarat negocierile la depasirea terorii? Toata lumea trebuie sa dea un raspuns sincer la aceasta intrebare acum. Teroristii trebuie neutralizati”, a spus el.

Zelenski a cerut recunoasterea Rusiei ca stat terorist, restrictionarea oricarui contact economic cu orice entitate rusa si condamnarea la toate nivelurile a oricarei actiuni de escaladare a Rusiei.

„Si este nevoie de o asistenta principiala si suficienta pentru Ucraina, pentru poporul nostru care este vizat de statul terorist. Trebuie sa acceleram furnizarea de sisteme de aparare aeriana suficiente si eficiente pentru Ucraina. Negocierile privind furnizarea unor astfel de sisteme de aparare antiaeriana si negocierile privind cresterea altor tipuri de sprijin in domeniul apararii, politic si financiar pentru Ucraina sunt singurul format de negociere posibil care poate aduce pacea mai aproape”, a declarat presedintele.

Pravda Ucraina subliniaza apoi ca, pe 9 octombrie, ministrul roman al Apararii, Vasile Dincu, a declarat ca negocierile cu Rusia sunt singura cale de a obtine pacea in razboiul total ruso-ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: