„Trebuie institutii puternice si independente. Statul de drept este un bun public”. Iohannis are un nou mesaj puternic

politica

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj in cadrul deschiderii celei de-a XXVI-a editii a Topului National al Firmelor Private din Romania, subliniind ca mediul de afaceri, cat si intreaga societate romaneasca, pot beneficia enorm de pe urma unui cadru legislativ eficient, insotit de institutii puternice si independente, iar statul de drept este un bun public, in timp ce sanatatea mediului de afaceri depinde in mod esential de stabilitatea si predictibilitatea regulilor jocului. Presedintele a transmis ca schimbarile din domeniul fiscal sau al pietei muncii trebuie sa aiba si un orizont de predictibilitate, care sa evite bulversarea continua a mediului antreprenorial si a planurilor de afaceri.

”Modernizarea tarii noastre la orizontul urmatoarelor decenii depinde, in foarte mare masura, de anvergura si calitatea investitiilor realizate in economie. Dupa un avans economic de aproape 7% anul trecut, bazat in principal pe aportul consumului, evolutiile actuale ne arata cat de important este ca economia sa genereze o crestere de calitate, bazata pe investitii si exporturi. Numai o crestere economica robusta, calitativa, poate sustine sporirea pe termen lung a veniturilor populatiei si a bunastarii economico-sociale. Din acest punct de vedere, inca este deficitara actiunea guvernamentala in privinta unor aspecte esentiale pentru bunastarea IMM-urilor si a economiei, precum dezvoltarea infrastructurii de transport, folosirea fondurilor europene, incurajarea industriilor inovative, dar si gasirea de solutii durabile in privinta deficitului de angajati calificati din economie”, a transmis presedintele, citat de news.ro.

Klaus Iohannis a precizat ca imbunatatirea competitivitatii economice se bazeaza pe politici publice inteligente, pe care decidentii sa le elaboreze in sensul promovarii inovarii si a noilor tehnologii, al dezvoltarii pietelor financiare si al educatiei in spiritul performantei.

”Digitalizarea pe scara larga a administratiei, de exemplu, ar reduce semnificativ birocratia si ar aduce beneficii importante prin cresterea productivitatii firmelor si scaderea evaziunii fiscale. Consider ca autoritatile trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a inlesni accesul IMM-urilor la finantare, licitatii publice sau la obtinerea ajutoarelor de stat”, a mai aratat seful statului.

El a mentionat ca, in economia moderna, dezvoltarea firmelor se face prin capital atras de la banci si de pe pietele financiare, insa, in conditiile in care intreprinzatorii romani se confrunta cu dobanzi mult mai ridicate decat in restul tarilor din Uniunea Europeana, aproximativ trei sferturi dintre IMM-uri se bazeaza pe autofinantare. Totodata, doar 10% dintre IMM-uri vizeaza accesarea de fonduri structurale nerambursabile.

”Tocmai de aceea, adoptarea unor masuri de simplificare in aceste domenii ar aduce cu siguranta beneficii insemnate pentru intreprinzatorii mici si mijlocii. Soliditatea mediului antreprenorial este direct proportionala cu bunastarea economico-sociala, de aceea este important ca intreprinzatorii sa dispuna de conditii cat mai favorabile de desfasurare a afacerilor”, a adaugat presedintele.

”Mediul de afaceri, cat si intreaga societate romaneasca, pot beneficia enorm de pe urma unui cadru legislativ eficient, insotit de institutii puternice si independente. Statul de drept este un bun public, iar sanatatea mediului de afaceri depinde in mod esential de stabilitatea si predictibilitatea regulilor jocului. In acest sens, doresc sa subliniez ca schimbarile din domeniul fiscal sau al pietei muncii trebuie sa aiba si un orizont de predictibilitate, care sa evite bulversarea continua a mediului antreprenorial si a planurilor de afaceri ale dumneavoastra”, a fost mesajul transmis in continuare de catre presedintele Iohannis.

El a amintit ca, in ultima perioada, oamenii de afaceri au atras atentia, in mod sistematic, asupra faptului ca activitatea din multe sectoare ale economiei noastre, de la agricultura si constructii la activitatile de comert, este tot mai afectata de lipsa fortei de munca.

”Rata somajului la nivel national se indreapta catre 4%, insa tinerii sunt in continuare afectati, deoarece 16% dintre tinerii de pana in 24 de ani se afla in somaj. Aceasta situatie ar putea fi imbunatatita printr-un set de masuri care sa faciliteze mobilitatea fortei de munca la nivel national si participarea tinerilor pe piata muncii in profesiile deficitare. Ar fi in avantajul tuturor daca segmentul dinamic, al tinerilor, ar fi mai bine incurajat in relatia cu piata muncii. Consider esential ca sistemul educational sa probeze flexibilitate si adaptabilitate la cerintele si asteptarile angajatorilor, de exemplu prin mutarea accentului pe dezvoltarea abilitatilor IT sau a unor aptitudini practice. In acest sens, mediul de afaceri este indreptatit sa astepte masuri responsabile pe linia politicilor salariale. Sustinerea fortei de munca si a bunastarii angajatilor nu trebuie sa insemne punerea unor costuri nesustenabile pe umerii intreprinzatorilor”, a precizat presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: