Trei soldati rusi au fost mitraliati de partizani intr-o cafenea din Herson. Consilier Zelenski: „Cand vom elibera Hersonul, se vor intampla multe, ar trebui sa plece de acum”

externe

Oleksii Arestovici, consilier al presedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a confirmat ca trei soldati rusi au fost impuscati intr-o cafenea din Herson, oras ocupat de Rusia in sudul Ucrainei.

„Ocupantii rusi din Herson au fost impuscati de partizanii ucraineni, a spus Arestovici, citat de Unian, intr-o conversatie cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feygin.

El a mentionat ca rusii au fost atacati cand au comandat kebab la un local de pe malul marii.

„Da. Partizanii au facut asta. Livrarea speciala a inchis problema. Cand vor elibera Hersonul, se vor intampla multe inauntru, nu doar afara. Daca ar fi  destepti ar pleca, dar ei fac contrariul”, a mentionat Arestovici.

El a adaugat ca unii dintre invadatori au inceput sa-si aduca familiile in Hersonul ocupat temporar.

„Nu stiu ce ar trebui sa fie in creierul lor atunci cand iti aduci familia intr-un apartament strain gol si in apropiere, la 15 km distanta, este artileria ucraineana”, a rezumat consilierul.

Comandamentul operational „Pivden” a raportat, la 20 iunie, ca trei militari rusi care se „relaxau” intr-o cafenea din Herson au fost mitraliati. Doi militari au fost ucisi si un altul a fost ranit.

Afise puse de partizani in Herson, prin care li se transmite invadatorilor ca este „prea tarziu sa fugiti”.

Armata rusa a anuntat marti ca a conectat intreaga regiune Herson la canalele de televiziune rusesti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit” in aceasta regiune cucerita de Moscova in sudul Ucrainei, informeaza AFP.

„Specialisti din cadrul unitatilor de transmisie ale fortelor armate ruse au conectat si reconfigurat pentru difuzarea de canale rusesti ultimul dintre cele sapte emitatoare de televiziune din regiunea Herson”, a anuntat Ministerul Apararii rus intr-un comunicat.

Ministerul a precizat ca circa un milion de locuitori ai regiunii au acum acces „gratuit” la principalele canale rusesti, printre care cele ale grupului public de audiovizual VGTRK, care difuzeaza activ linia Kremlinului.

Invecinandu-se cu peninsula anexata Crimeea, regiunea Herson a fost cucerita de armata rusa chiar in primele zile ale ofensivei sale impotriva Ucrainei, lansata la sfarsitul lui februarie.

De atunci, Moscova duce o politica de rusificare a teritoriilor cazute sub controlul sau in sudul Ucrainei: a introdus moneda rusa, rubla, a inceput sa distribuie pasapoarte ruse.

Marti, unul dintre noii responsabili prorusi ai regiunii Herson, Kirill Stremousov, a afirmat ca acest teritoriul ar putea fi alipit Rusiei „inainte de sfarsitul anului”. „Vom avea un referendum in acest an. Si, in urma acestui referendum, ne vom adresa liderilor Federatiei Ruse, pentru ca ei sa ne accepte in sanul Rusiei”, a afirmat Stremousov.

Comentarii: