Tremura rau PSD-ul. Noul sef al DNA va baga SRI inapoi in priza: „Decizia CCR nu interzice structurilor de informatii sa furnizeze date despre infractiuni. Sunt obligate”

news

Crin Nicu Bologa, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror-sef al DNA, considera ca Directia Nationala Anticoruptie a devenit in ultimii ani vulnerabila, apreciind ca aceasta este si perceptia publica, potrivit proiectului sau de management, publicat miercuri pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Perceptia publica, dar si a mea personala este ca, in ultima perioada de timp, mai ales dupa revocarea din functia de procuror sef a d-nei procuror Laura Codruta Kovesi, Directia Nationala Anticoruptie a devenit vulnerabila, disfunctionalitatile existente la nivelul directiei s-au agravat si au aparut altele noi. Disfunctionalitatile pe care le-am identificat (…) sunt cauzate de imposibilitatea asigurarii unor conditii optime de lucru, de schimbari legislative frecvente, inclusiv de competenta, de nereceptarea corespunzatoare a unor sarcini, de lipsa de eficienta in exercitarea functiilor managementului, de atacurile asupra institutiei si a personalului acesteia, de lipsa de reactie institutionala la aceste atacuri si de anumite conduite necorespunzatoare a personalului”, se arata in proiectul de management.

Au fost identificate mai multe disfunctionalitati privind personalul, printre care lipsa de experienta a unor procurori in instrumentarea cauzelor de coruptie, nerespectarea principiului specializarii procurorilor la serviciile teritoriale, existenta unor functii de conducere neocupate (18 din 42) si a unui numar important de posturi de executie vacante (29 din 153).

„Una din cauzele acestei disfunctionalitati este faptul ca Directia Nationala Anticoruptie nu mai este atractiva pentru procurorii celorlalte structuri de parchet. Atacurile personale asupra acestora si a familiilor lor, expunerea publica cu multe informatii denigratoare neadevarate, inceperea unor proceduri disciplinare si chiar penale ca urmare a plangerii unor persoane cercetate, dar si atacurile asupra institutiei au facut ca multi procurori de valoare sa plece din DNA, iar altii sa ezite sa se inscrie la examenul de intrare in structura (…). Mai mult, a crescut vechimea necesara pentru a fi eligibil ca procuror DNA, de 6 la 10 ani, ceea ce a redus aria de selectie”, explica Bologa.

O alta problema identificata de candidat este numarul din ce in ce mai scazut de sesizari venite atat din partea cetatenilor, cat si din partea celorlalte institutii ale statului.

„Aceasta situatie poate avea mai multe cauze, dintre care unele obiective, cum ar fi scaderea numarului faptelor de coruptie. Alte cauze sunt subiective si aici se pot lua masuri de remediere. O cauza ar fi scaderea increderii cetatenilor in activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, ca urmare a scandalurilor in care a fost implicata in ultima perioada, cu expunere masiva in mass-media si nu intotdeauna cu respectarea adevarului. O alta cauza ar fi nesesizarea tuturor faptelor de coruptie de catre angajatii unor institutii publice (…). De asemenea, au scazut masiv sesizarile primite de la serviciile si organele specializate in culegerea si prelucrarea informatiilor, dupa Decizia Curtii Constitutionale (…) referitoare la masurile de supraveghere puse in aplicare de Serviciul Roman de Informatii, cu toate ca aceasta decizie nu interzice structurilor de informatii sa furnizeze datele pe care le obtin in activitatea desfasurata, cu privire la savarsirea de infractiuni„, se precizeaza in documentul citat.

O alta disfunctionalitate avuta in vedere este comunicarea publica, in contextul in care au existat atacuri permanente la adresa institutiei, dar si comportamente ale unor procurori „neconforme cu deontologia profesiei”.

„Pentru viitor se impune reactia ferma a institutiei fata de eventualele comportamente neconforme cu statutul de magistrat, reactie care sa fie adusa la cunostinta cetatenilor si explicata, mai mult decat printr-un comunicat de presa. Pe de alta parte, aceeasi reactie ferma trebuie avuta si fata de denigrarea pe nedrept a institutiei si a angajatilor acestora”, sustine Bologa.

Obiectivul sau strategic este, conform proiectului publicat de CSM, „asigurarea unui act de justitie eficient si de calitate in combaterea coruptiei la nivel inalt, consolidarea progreselor obtinute si realizarea unor anchete penale profesioniste si impartiale, cu respectarea deplina a drepturilor persoanelor si a garantiilor procesuale prevazute de lege”.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, miercuri, calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justitiei de avizare a numirii Gabrielei Scutea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a lui Crin Nicu Bologa in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si a Giorgianei Elena Hosu in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Pe site-ul CSM au fost puse in dezbatere publica proiectele de management si au inceput verificarile asupra candidaturilor, urmand ca pe data de 11 februarie sa fie analizat rezultatul verificarilor si sa fie intervievati candidatii. Ulterior, intre 11 si 14 februarie, avizele vor fi transmise catre Ministerul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: