Trump a gratiat 72 de „gulere albe” in ultima zi ca presedinte. Printre gratiati se afla si partenerul lui Dragnea

externe

Presedintele american in exercitiu Donald Trump a acordat o noua serie de gratieri cu cateva ore inainte de plecarea sa din functie, intre beneficiari numarandu-se si fostul sau strateg politic Steve Bannon, relateaza dpa, AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Casa Alba a anuntat gratierea lui Bannon si a altor 72 de persoane la primele ore ale zilei de miercuri, ziua ceremoniei de inaugurare a presedintelui ales Joe Biden.

In acelasi timp, Trump a comutat pedepsele altor 70.

Bannon, unul din artizanii campaniei lui Trump dinaintea alegerilor din 2016, a fost arestat vara trecuta si eliberat pe cautiune, fiind acuzat ca a deturnat fonduri ale donatorilor intr-o campanie vizand construirea unui zid la granita SUA cu Mexicul. Procesul sau ar fi urmat sa inceapa in mai.

Intre beneficiarii acestei ultime salve de gratieri ale presedintelui in exercitiu se mai numara si fostul primar democrat al Detroitului Kwame Kilpatrick, condamnat in 2013 la 28 de ani de inchisoare pentru acte de coruptie care potrivit procurorilor au agravat criza financiara a orasului, una din cele mai aspre pedepse pentru coruptie pronuntate vreodata impotriva unui politician american.

Pe lista lui Trump au mai intrat intre altii rapperul Lil Wayne, detinator al mai multor premii Grammy, acuzat in decembrie de posesie ilegala de arme si pasibil de 10 ani de inchisoare, dar si fostul inginer de la Google Anthony Levandowski, condamnat in august la 18 luni de inchisoare pentru furt de secrete comerciale. Levandowski urma sa-si execute pedeapsa dupa ingradirea pandemiei cu noul coronavirus.

De asemenea, a fost gratiat si Elliott Broidy, cel care l-a dus pe Liviu Dragnea in SUA, la masa lui Donald Trump, si care a incercat sa faca afaceri cu armata romana.

Mai mult despre: ,

Comentarii: