Trump este hotarat ca SUA sa cumpere Groenlanda. Motivele sunt explicate de CNN

externe

Presedintele american, Donald Trump, si-a confirmat duminica interesul pentru achizitionarea Groenlandei de la Danemarca, eventualitate pe care el a calificat-o drept o „mare tranzactie imobiliara”, precizand totodata ca aceasta nu este o prioritate pentru SUA, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Este un lucru despre care am vorbit”, a declarat Trump. „A aparut acest concept si am spus ca, din punct de vedere strategic, aceasta este fara indoiala interesant si ca noi am fi interesati, insa vom discuta putin” cu Danemarca, a continuat presedintele american, precizand ca aceasta „nu este prioritatea numarul unu” pentru administratia sa.

Cotidianul economic The Wall Street Journal a scris joi ca presedintele american, magnat al imobiliarelor inainte de a se lansa in politica, „s-a aratat in repetate randuri interesat de achizitionarea” acestui teritoriu care numara 56.000 de locuitori si a vorbit despre aceasta cu consilierii sai la Casa Alba. Presedintele s-a informat de asemenea asupra resurselor naturale si importantei geopolitice a regiunii, potrivit cotidianului.

Intrebat de jurnalisti cu privire la posibilitatea achizitionarii Groenlandei ca teritoriu american, Trump a raspuns ca „multe lucruri se pot face”. „In mod clar, aceasta este o mare tranzactie imobiliara”, a apreciat el. Gigantica insula din Arctica „ii produce multe pagube Danemarcei, pentru ca ei (danezii) pierd circa 700 de milioane de dolari in fiecare an pentru a o intretine… Si, strategic, pentru SUA ar fi un lucru bun”, a explicat presedintele.

Groenlanda a fost colonie daneza pana in 1953, data la care a intrat in „Comunitatea Regatului” danez. In 1979, insula a obtinut statutul de „teritoriu autonom”, insa economia sa depinde in continuare foarte mult de ajutoarele acordate de Copenhaga.

„Groenlanda este bogata in resurse pretioase (…). Suntem dispusi sa facem afaceri, nu sa vindem” teritoriul, a reactionat vineri, pe Twitter, ministrul de externe al Groenlandei.

Statele Unite au mai incercat, de altfel, si in trecut, sa cumpere Groenlanda, dezvaluie istoricul danez Tage Kaarsted. In 1946, Secretarul de Stat James Byrnes, in Administratia lui Harry Truman, a discutat subiectul cu ministrul danez de externe intr-o intalnire care a avut loc la sediul ONU din New York. Nu s-a ajuns la nicio intelegere.

Cu aproape 100 de ani inainte, Secretarul de Stat William Seward, imediat dupa ce SUA au cumparat Alaska, a incercat si el sa achizitioneze Groenlanda de la danezi.

CNN a explicat recent de ce Presedintele SUA vrea sa cumpere o insula care este acoperita cu gheata in proportie de 80%.

In primul rand pentru ca Groenlanda ar fi, potrivit specualistilor, extrem de bogata in resurse naturale, inclusiv in zacaminte de fier, zinc, diamante, aur, metale rare, uraniu si petrol. Zacamintele sunt acoperite de gheata, dar, din cauza incalzirii globale, stratul de gheata se topeste rapid – in aceasta vara NASA a observat doua dintre cele mai mari dezgheturi din istorie in Groenlanda – si aceasta eroziune a stratului de gheata va face mineritul posibil pe insula daneza.

In al doilea rand este vorba despre motive geopolitice. SUA au pus deja piciorul pe insula, unde au instalat baza aeriana Thule, iar The Wall Street Journal, care a dezvaluit dorinta lui Trump de a cumpara Groenlanda, noteaza :

”Situata la 750 de mile la nord de Cercul Polar, include o statie rada care face parte din sistemul anti-racheta al SUA. Baza este de asemenea folosita si de Comandamentul Air Force si de Comandamentul Aerospatial Nord American”.

In al treilea rand, Trump este foarte interesat de mostenirea pe care o va lasa ca Presedinte. Cumpararea Groenlandei ar fi un punct major in CV-ul sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: