Trupa VUNK refuza sa mai cante pentru Iliescu si Gelu Voican Voiculescu. Holograf tine sa ramana cap de afis

actualitate

​Trupa VUNK, care figura cap de afis la concertul organizat pe 22 decembrie de Institutul Revolutiei, condus de Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, a anuntat vineri seara ca se retrage.

„​Duminica, 22 decembrie, VUNK ar fi trebuit sa cante in Piata George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care il consideram un omagiu adus victimelor Revolutiei din ‘89. In urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi in ultimele ore am constatat ca scopul acestuia e mai putin clar decat credeam noi. Anuntam pe aceasta cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revolutiei Romane”, a scris Trupa VUNK pe Facebook.

Mai multe organizatii si grupuri civice au transmis vineri cu un comunicat prin care arata ca ”organizarea unui concert si nu a altui tip de eveniment comemorativ exact in ziua de 22 decembrie, intr-un moment si un loc cu incarcatura solemna deosebita nu poate fi decat un act de sfidare”.

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD ’89) anunta organizarea spectacolului “30 de ani de Libertate” in ziua de 22 decembrie, ora 16.00, in Piata George Enescu din Capitala, in zona restaurantului Cina, spectacol la care sunt anuntate mai multe trupe romanesti printre care Vunk, Holograf, Andra, Silvia Chifiriuc – sotia fostului premier Petre Roman, care este si membru in Consiliul National al IRRD 89 care a aprobat organizarea concertului.

Sapte organizatii civice protesteaza fata de organizarea, de catre Institutul Revolutiei Romane (IRR), a unui concert la care vor canta, printre altii, Silvia Chifiriuc, Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobantu, Mioara Velicu, Horia Moculescu. Silvia Chifiriuc este sotia lui Petre Roman, acesta fiind la randul sau un prieten apropiat al lui Gelu Voican Voiculescu, directorul general al IRR.

Concertul a fost denumit “30 de ani de Libertate”. IRR este in subordinea Senatului, fiind finantat astfe; din bani publici.

Organizatiile civice atrag atentia ca acesta reprezinta o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora, avand in vedere ca evenimentul este programat sa aiba loc in Piata George Enescu, ”intr-un spatiu alaturat Pietei Revolutiei, acolo unde acum 30 de ani s-a murit pentru libertate”.

Comunicatul celor sapte asociatii:

Vineri, 20 decembrie 2019, a fost anuntata organizarea in Bucuresti, pe 22 decembrie de catre Institutul Revolutiei Romane, aflat in subordinea Senatului Romaniei si condus de Ion Iliescu, presedinte si Gelu Voican-Voiculescu, director general a unui eveniment denumit “30 de ani de Libertate”.

Este vorba despre un concert desfasurat de la ora 16:00 in Piata George Enescu, intr-un spatiu alaturat Pietei Revolutiei, acolo unde acum 30 de ani s-a murit pentru libertate. Vor concerta Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobantu, Mioara Velicu, Horia Moculescu etc.

Mai multe organizatii civice protesteaza fata de organizarea evenimentului si atrag atentia ca acesta reprezinta o jignire adusa memoriei eroilor martiri ai Revolutiei din 1989 si urmasilor acestora.

1. Organizarea unui concert si nu a altui tip de eveniment comemorativ exact in ziua de 22 decembrie, intr-un moment si un loc cu incarcatura solemna deosebita nu poate fi decat un act de sfidare. Un eveniment cu muzica usoara si populara nu poate fi, in niciun caz si sub nicio forma, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1100 de martiri ai Revolutiei, pentru ranitii din decembrie 1989 si pentru familiile acestora. Dimpotriva, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor si ducerea in derizoriu a comemorarii celor jertfiti pentru libertate.

2. Organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie in desfasurarea tragediilor din decembrie 1989 si atat Ion Iliescu, cat si Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpati pentru crime impotriva umanitatii ca urmare a acestui fapt. Este imoral si inadmisibil, o dovada de cinism enorm ca acesti doi inculpati sa organizeze orice manifestare publica privind victimele din 1989, cand probele ce-i incrimineaza in dosarul Revolutiei reflecta rolul lor direct si / sau indirect in moartea sau ranirea romanilor in acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare in plus la adresa romanilor, la 30 de ani de la caderea comunismului.

3. Organizarea evenimentului in spatiul adiacent Pietei Revolutiei, unde, in fata Ministerului de Interne (fostul sediu al CC al PCR), are loc o comemorare, alaturi de familiile celor ucisi la Revolutie reprezinta un motiv in plus ca acest concert sa nu aiba loc. Comemorarea este un eveniment solemn, in cadrul caruia va avea loc amintirea publica a numelor tuturor celor care au murit in decembrie 1989, precum si proiectia unor imagini ale acelor momente de sacrificiu care au stat la baza Romaniei democratice de astazi. Comemorarea are loc de la ora 18:30, fiind precedata de un Mars Memorial cu plecare la ora 17:00 din Piata Victoriei pe ruta Piata Romana, Piata Universitatii, Piata Revolutiei – toate locuri in care s-a murit pentru libertate. Un concert de muzica usoara si populara in imediata vecinatate a acestei comemorari va afecta solemnitatea evenimentului, care a fost anuntat si aprobat conform legislatiei in vigoare atat de catre Primaria Municipiului Bucuresti, cat si de Ministerul Afacerilor Interne.

Grupurile civice solicita de urgenta remedierea acestei situatii rusinoase, de natura a afecta un moment crucial pentru cinstirea memoriei celor care si-au dat viata in lupta pentru democratie.

1. Cerem Primariei Generale a Municipiului Bucuresti sa ia masurile ce se impun pentru ca evenimentul organizat in Piata Revolutiei de catre grupurile civice sa se desfasoare in bune conditii
2. Cerem Institutului Revolutiei Romane sa anuleze aceasta farsa si sa-si ceara public scuze pentru initiativa de organizare a unei chermeze unde au murit romanii in 1989.
3. Cerem tuturor artistilor participanti sa-si anuleze participarea la eveniment.
4. Cerem tuturor institutiilor statului sa nu gireze prin parteneriat sau si participare acest spectacol grotesc, ce intineaza memoria celor ucisi in decembrie 1989
5. Cerem Senatului Romaniei, in subordinea caruia se afla Institutul Revolutiei Romane sa-i demita cu efect imediat inculpatii Ion Iliescu si Gelu Voican-Voiculescu de la conducerea acestuia si sa prezinte public un angajament de reformare reala a institutiei, in asa fel incat sa reflecte scopul si misiunea acesteia, in acord cu respectul datorat momentului decembrie 1989 si importanta acestuia in parcursul democratic al Romaniei.

Asociatia 21 Decembrie 1989
Freedom House
Forum Apulum
#REZISTENTA
Geeks For Democracy
Initiativa Romania
Coruptia Ucide

Comentarii: