Trupe de „instructori rusi” au ajuns in Niger. Acestia au adus si un sistem de aparare aeriana de ultima generatie

externe

Rusi in Niger

Zeci de instructori militari rusi au sosit in Niger, ca parte a unui nou acord cu junta aflata la putere, care a taiat recent legaturile cu Occidentul, anunta BBC.

Presa de stat a raportat ca acestia au sosit impreuna cu un sistem de aparare aeriana de ultima generatie. Se asteapta ca acestia sa instaleze sistemul si sa invete armata nigeriana cum sa il foloseasca.

Tara vest-africana este una dintre cele cateva state din regiunea Sahel, conduse de autoritati militare, care au intarit recent legaturile cu Rusia.

Un purtator de cuvant al guvernului militar din Niger a declarat vineri ca rusii se afla in tara pentru a instrui soldatii.

Grupul paramilitar al Ministerului rus al Apararii, Africa Corps, cunoscut si sub numele de Corpul Expeditionar Rus (REK), a scris pe Telegram ca acesta este primul grup de militari si voluntari care ajunge in Niger.

Intr-o inregistrare video, un militar rus a declarat in limba franceza ca se afla acolo pentru a „dezvolta cooperarea militara” intre cele doua tari si ca a adus „diverse echipamente militare speciale” pentru a ajuta la instruire.

Imagini cu instructorii rusi descarcand un avion cargo plin de echipamente au fost difuzate de televiziunea de stat din Niger.

Ulf Laessing, un specialist in regiunea Sahel pentru Fundatia Konrad Adenauer, care promoveaza democratia, a declarat pentru BBC World Service ca proviziile militare par sa faca parte dintr-un „pachet de supravietuire a regimului”.

Presedintele Nigerului, Mohamed Bazoum, ales in mod democratic, a fost rasturnat anul trecut de junta care, de atunci, a intrerupt legaturile militare si diplomatice cu Franta – fosta putere coloniala – si a revocat un acord cu SUA.

Uniunea Europeana si-a suspendat cooperarea in domeniul securitatii cu aceasta tara in urma loviturii de stat.

Laessing a declarat ca guvernul militar este in continuare ingrijorat de eventuala interventie in Niger a aliantei politice si economice a statelor din Africa de Vest, cunoscuta sub numele de Ecowas.

El a adaugat ca acesta este, probabil, motivul pentru furnizarea unui sistem de aparare aeriana rusesc, mai degraba decat pentru a ajuta la suprimarea luptatorilor islamisti.

„Nu am alte explicatii, deoarece jihadistii nu au avioane”, a declarat Laessing.

Kabir Adamu, de la organizatia de informatii Beacon Security, a declarat ca Nigerul se apropie de tari din afara blocului occidental, inclusiv Rusia, China si Iran. El a declarat ca se teme ca alianta cu Rusia ar putea incuraja junta sa amane si mai mult revenirea la un regim civil, asa cum s-a intamplat in Mali, tara vecina.

Abdel-Fatau Musa, comisarul Ecowas pentru afaceri politice, pace si securitate, a remarcat ca Nigerul calca pe urmele Mali si Burkina Faso – cele trei tari au format o alianta militara.

El si-a exprimat temerile legate de o lunga perioada de conflict in regiunea Sahel.

„Pozitia noastra este clara. Vom trage la raspundere tara de origine pentru orice incalcare flagranta a drepturilor omului. Indemnam tarile din regiune sa nu faciliteze un alt ciclu de razboaie prin procura in Africa”, a declarat Musa pentru BBC.

Nigerul se confrunta cu o crestere a violentelor din partea gruparii Stat Islamic, precum si cu amenintarea continua a militantilor Boko Haram de-a lungul granitei sale cu Nigeria.

La inceputul acestei saptamani, cel putin sase soldati au fost ucisi intr-o explozie in regiunea Tillabery, in apropiere de granita cu Mali.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: