Trupele de elita ale Grupului Wagner au fost redistribuite la Avdiivka unde luptele se intensifica-ISW

externe

Luptatorii din grupul paramilitar al lui Evgheni Prigojin, Grupul Wagner, care au fost puternic implicati in luptele pentru orasul Bahmut, sunt probabil redistribuiti pe masura ce batalia pentru Avdiivka, orasul Avdiivka, aflat in apropiere si controlat de ucraineni in estul Donbasului, se intensifica, a declarat un think tank, scrie Newsweek.

Institutul pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War – ISW), cu sediul la Washington, a aratat in cea mai recenta evaluare a conflictului ca liderii militari rusi au angajat probabil „elemente limitate de calitate superioara ale Grupului Wagner” in ofensiva sa asupra Avdiivka. Masura a fost luata „pentru a consolida recentele succese tactice limitate in zona”.

Avdiivka, care avea o populatie de cel putin 30.000 de locuitori inainte de razboi, este situata la aproximativ 90 de kilometri sud de Bahmut si chiar la nord de Donetkul ocupat de Rusia. Aproximativ 2.000 de civili au ramas in orasul care se afla in prima linie a conflictului din Donbas din 2014, cand presedintele Vladimir Putin a anexat ilegal sudul estul Ucrainei si peninsula Crimeea, iar separatistii pro-rusi din regiunile estice Donetk si Luhansk au inceput sa lupte impotriva fortelor Kievului.

Seful administratiei militare a orasului, Vitalii Barabas, a declarat duminica pe canalul sau Telegram ca fortele rusesti transforma Avdiivka intr-un „loc din filmele post-apocaliptice”, in conditiile in care bombardamentele s-au intensificat in ultimele saptamani.

ISW a citat un purtator de cuvant al Fortelor de Aparare ucrainene, colonelul Oleksii Dmitraskiviski, care a declarat pe 25 martie ca serviciile secrete ucrainene au prognozat ca fortele Grupului Wagner, care ofera luptatori de inchiriat, ar putea aparea in directia Avdiivka.

Potrivit grupului de reflectie, conducerea militara rusa ar fi decis sa desfasoare „anumite elemente Wagner” in zona Avdiivka in ultimele saptamani pentru a sprijini elementele epuizate si de calitate inferioara ale Republicii Populare Donetk (DNR) in eforturile lor de a cuceri asezarea.

Acesta a aratat ca, pe 26 martie, pe site-ul rusesc de socializare-VKontakte a fost postat un necrolog al luptatorului Grupului Wagner Evgheni Malgotin in Avdiivka.

” In necrologse arata ca Malgotin a avut o experienta militara anterioara si a luptat cu al doilea detasament de voluntari rusi al Armatei Republicii Sprska (denumita in mod obisnuit Armata sarba bosniaca) in 1992″, a declarat ISW.

„Malgotin pare sa fi fost un luptator experimentat si, probabil, a facut parte din esalonul de luptatori care alcatuiesc fortele de operatiuni speciale ale Wagner”, a precizat think tank-ul.

„In timp ce Wagner a angajat masiv o forta majoritara bazata pe detinuti in operatiunile din apropierea Bahmut, exista probabil un contingent de operatori de calitate superioara in diverse locatii din Ucraina”.

Evaluarea ISW potrivit careia Moscova pare sa isi schimbe atentia de la Bahmut la Avdiivka a fost preluata de Ministerul britanic al Apararii, care a declarat marti, in actualizarea zilnica a informatiilor privind razboiul, ca Rusia a continuat in ultimele zile sa acorde prioritate unei operatiuni care incearca sa incerce sa ocupe Avdiivka.

„Cu toate acestea, fortele rusesti au facut doar progrese marginale, cu pretul unor pierderi grele”, a precizat ministerul.

Ucraina continua sa lupte in Bahmut, unde fortele ruse si ucrainene se confrunta din iulie.

Comandantul fortelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, a declarat luni ca apararea Bahmut este o „necesitate militara”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: