externe

Trupele rusesti, lovite puternic cu rachete HIMARS pentru a treia oara intr-o saptamana. Numeroase victime

Armata rusa a suferit un al treilea atac cu victime in masa al sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) intr-o saptamana, potrivit rapoartelor locale, relateaza Newsweek.

Canalele rusesti si ucrainene de Telegram au relatat miercuri ca armata de la Kiev a lovit un grup mare de militari rusi cu HIMARS furnizate de SUA in timpul unei ceremonii militare de premiere in satul Elenovka, in regiunea ucraineana Donetk.

Un utilizator rus de Telegram care a afirmat ca este angajat al unei ramuri a serviciilor speciale ruse a declarat ca 19 soldati rusi, inclusiv trei ofiteri, au fost ucisi, iar alti 12 au fost raniti in atac. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea.

Armata ucraineana a efectuat saptamana trecuta doua atacuri separate asupra unor grupuri mari de trupe rusesti folosind HIMARS.

In cel de-al doilea atac, proiectul ucrainean OSINT DeepState a relatat ca Kievul a atacat o baza de antrenament situata in apropierea satului Podo-Kalinivka, in Hersonul ocupat. Redactia ruseasca a BBC, citand o sursa din cadrul serviciilor speciale ucrainene, a relatat ca atacul a avut loc in aceeasi locatie.

Publicatia ucraineana Zerkalo Nedeli a relatat ca minim 60 de soldati rusi au fost ucisi in atacul din Herson.

„Lichidare in masa a rusilor in apropiere de Podo-Kalinivka, in regiunea Herson”, a declarat Serhii Sternenko, un activist ucrainean, intr-o postare pe X,  adaugand ca „nu toata lumea a supravietuit” loviturii HIMARS.

Cu cateva ore mai devreme, Serhii Bratciuk, un oficial ucrainean din sudul Ucrainei, a declarat ca fortele de la Kiev au atacat cu HIMARS o zona de antrenament a trupelor rusesti in apropiere de orasul Volnovaha din Donetk.

Institutul pentru Studiul Razboiului, un think tank cu sediul in SUA, a declarat miercuri, in ultima sa analiza a conflictului din Ucraina, ca blogerii militari rusi par „din ce in ce mai ingrijorati” de astfel de atacuri.

Acestia sunt din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca „fortele ucrainene sunt capabile sa exploateze practicile slabe de securitate operationala ale Rusiei (cum ar fi adunarile mari in zone apropiate din spate, aflate sub recunoastere aeriana ucraineana) folosind lovituri HIMARS bine sincronizate si bine tintite, care continua sa genereze nemultumire in spatiul informational rusesc”, a declarat ISW.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

15 minute ago

Candidat PSD, retinut de DGA dupa ce a incercat sa mituiasca doi politisti cu 3.000 de lei

Un fost primar al comunei Pogana, Marcel Gifu, actual candidat PSD pentru un nou mandat…

11 minute ago

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

2 ore ago

„Marea conventie patriotica” de la Madrid. Principalele declaratii ale liderilor extremei drepte: „Patriotii sa ocupe Bruxelles-ul”

Lideri internationali de extrema dreapta, printre care Marine Le Pen din Franta, Viktor Orban din…

27 de minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

2 ore ago