Tudor Chirila, mesaj de revolta in timp ce PSD-ALDE forteaza adoptarea legilor justitiei: „Bai, frate, in ce tara din Europa s-a mai vazut asa ceva?”

uncategorized

Tudor Chirila se declara revoltat ca Liviu Dragnea insista sa raman in fruntea Parlamentului chiar si dupa ce o institutie europeana l-a acuzat de furt. El spune ca noile legi le justitiei, a caror dezbatere a inceput miercuri in Parlament, trimti Romania inapoi in vremea lui Adrian Nastase.

„A inceput asaltul final la justitie si trimiterea Romaniei inapoi in anii 2000. Bai, frate, in ce tara din Europa s-a mai vazut un presedinte de partid cu ambitii de prim ministru, urmarit de institutia europeana de anticoruptie pentru deturnare de fonduri si care nu poate justifica averea, in ce tara, deci, un asemenea om nu demisioneaza si nu iese din viata publica pe usa din spate?”, a scris Tudor Chirila pe Facebook.

Un grup de deputati PNL au acuzat miercuri majoritatea PSD – ALDE, dar si UDMR, ca nu au luat in seama opiniile Opozitiei, nici ale CSM, nici pe cele ale Parchetului General, fiind „un simulacru de dezbatere”, motiv pentru care au parasit lucrarile Comisiei speciale pentru domeniul justitiei, in care se discuta propunerea legislativa de modificare a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Ulterior parasirii salii, mai multi deputati PNL au explicat, intr-o declaratie de presa, care au fost motivele pentru care au recurs la un astfel de demers.

„Din pacate, am fost constransi sa parasim lucrarile comisiei speciale, am fost efectiv obligati de cei de la guvernare, cei care detin majoritatea — PSD, ALDE si UDMR—, ne-au constrans prin modul lor abuziv in care s-au purtat cu noi sa parasim lucrarile acestei comisiei. Am parasit lucrarile acestei comisii pentru ca nu am avut parte de o dezbatere reala. Pe de alta parte, lucrarile comisiei au fost prost pregatite — sunt peste 680 de pagini. (…) Am cerut o amanare pentru a le putea dezbate serios, a fost refuzata aceasta dezbatere, iar atunci cand am intervenit, incercand sa dezbatem de la primul articol, am fost corectati, am fost certati. Este un mod total nepotrivit pentru lucrarile acestei comisii, cu un impact extraordinar din punct de vedere social”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupsa.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a precizat ca dezbaterea de la comisia parlamentara speciala nu exista, aceasta fiind de fapt „un simulacru”, in care niciuna dintre solicitarile Opozitiei nu a trecut, dupa ce majoritatea PSD — ALDE „a bagat pumnul in gura”.

„Exista mii de amendamente facute a caror lectura probabil ca la PSD se poate face peste noapte. (…) Sunt mii de pagini intr-un limbaj juridic pe care n-ai cum sa le aprofundezi, nu ai cum sa le lecturezi astfel incat sa ai o opinie pertinenta si una care sa produca plus valoare pentru sistemul judiciar. Doi: nimic din ce a propus Opozitia, CSM, din ce a vrut sa spuna Parchetul General nu a fost luat in discutie. PSD a incercat sa ne transforme in mobilier. (…) Uitati-va cum stau ca oile la taiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discuta pe nimic, tac si ridica mana si voteaza doar ce spune dl Iordache, inteleptul acestui grup, cel care a luat in mana steagul modificarilor legilor Justitiei”, a sustinut Gorghiu.

Potrivit deputatului PNL Catalin Predoiu, ce se intampla in sala comisiei speciale pe legile Justitiei „este o miselie politica, legislativa si o badaranie parlamentara”.

„Modul in care s-au desfasurat lucrarile pana in acest moment confirma ceea ce ne temeam cu totii — nu este vorba de un demers bine intentionat, este vorba de un demers bine pilotat de biroul dlui Dragnea de macelarire a legilor Justitiei. Noi, cei din Opozitie, am venit la dezbatere pregatiti si cu buna credinta, deschisi sa discutam serios. Si ceea ce am constatat este ca ni s-au pus in fata sute de amendamente, unele venite inclusiv aseara, fara timpul rezonabil de a fi analizate, am constatat ca CSM nu a fost lasat sa vorbeasca. Daca ar fi vorbit, ar fi spus ceea ce noi am aflat in particular, intrebandu-i, ca amendamentele dumnealor nu se regasesc in tabelul centralizator. Parchetul General a incercat sa propuna un mod logic de lucru, (…) i s-a inchis gura de catre dl presedinte Iordache, care a spus ca s-au transat aceste lucruri prin modul in care a fost redactat proiectul, drept pentru care PG s-a ridicat si s-a retras de la lucrari in mod logic si in chip de protest”, a detaliat Predoiu.

El a negat ca liberalii doresc un eveniment politic din retragerea de la dezbaterea pe legile Justitiei, subliniind ca ei vor sa traga un semnal de alarma foarte serios: „Aceste legi nu sunt o jucarie a domnului Dragnea sau a altcuiva. Noi trebuie sa discutam interesele unui sistem esential, a unei puteri in stat — puterea judecatoreasca”.

Predoiu a mai acuzat majoritatea parlamentara ca doreste sa termine in trei zile toate legile consacrate sistemului judiciar. „Sa fie foarte clar — nu inchidem usa discutiilor. In momentul in care PSD — ALDE vor reveni profesionist si marcat de buna credinta, atunci si noi ne vom intoarce la masa dezbaterilor si vom analiza solutiile sistemului (judiciar — n.r.)”, a spus liberalul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: