Tudor Chirila, un nou indemn la proteste: „Ordonanta 13 nu a fost decat un mic val inainte de tsunami-ul pe care il pregateste Parlamentul”

news

Tudor Chirila este revoltat de actiunile recente ale parlamentarilor PSD privind dezincriminarea conflictului de interese.

„Articolul 69 din Constitutia Romaniei, alineatul 1: In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului. Eu nu cred ca poporul, indiferent de gradul de manipulare la care este supus, indiferent de accesul limitat la jurnalism obiectiv, isi doreste o tara guvernata de hoti pentru hoti. Nu cred asta.

Ordonanta 13 nu a fost decat un mic val inainte de tsunami-ul pe care il pregateste Parlamentul Romaniei. Si singurii care s-au opus acelui val au fost oamenii din strada. Singurii. Apoi „strada” a fost demonizata cu tot arsenalul din dotare: Soros, drogatii, multinantionalele, tradatorii de tara. S-au regrupat si au schimbat strategia. Le-ar fi convenit sa modifice codul penal prin ordonante de urgenta, dar n-a mers. Nu-i nimic, mutam strategia in Parlament ca acolo „facem ce vrea muschii nostri”, a se citi „legiferam pentru popor”.

Ieri parlamentul a intrat pe ultima suta de metri in incercarea de a modifica codul penal pentru schimbarea definitiei conflictului de interese. S-a ajuns la momemtul votului in plen unde aceste modificari vor trece votate in majoritate de PSD si PNL. De cateva luni vorbim doar despre gratierea coruptilor, dezincriminarea abuzului in serviciu, dezincriminarea conflctului de interese. Toate pentru popor, nu?”, a scris Tudor Chirila pe Facebook.

Definitia conflictului de interese a fost schimbata radical, printr-un amendament depus la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Prin articolul 301 din Codul Penal, asa cum a fost modificat, procurorii trebuie sa demonstreze ca „este prejudiciat interesul public”. Este o sintagma, spun specialistii, greu de definit. Parlamentarii din Comisia Juridica nu sunt de acord cu acest lucru si dau si un exemplu: daca un functionar public isi angajeaza o ruda competenta, care primeste un salariu pentru ca-si face bine treaba, nu se poate vorbi despre un prejudiciu al interesului public.

Daca legea va fi adoptata si de plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala in acest caz, functionarii publici isi pot angaja rudele, cata vreme acestea sunt competente, relateaza Digi24.

De asemenea, pot fi angajate si persoanele cu care functionarul public a avut raporturi comerciale timp de cinci ani.

„Daca angajeaza o ruda proasta in dauna unui tanar competent e un prejudiciu, pentru ca activitatea institutiei merge mai rau. Daca alegi o ruda geniala care a luat premiul Nobel in dauna unui prostalau care nu e ruda cu tine, evident ca nu e un conflict de interese”, a declarat presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Eugem Nicolicea (PSD).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: