Tudorel, complicele criminalului de la Medias, se disculpa penibil. Fostul ministru al Justitiei arata adevarul

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma, luni, ca recursul compensatoriu a fost initiat de catre guvernarea tehnocrata, a fost avizat de catre Consiliul Superior al Magistraturii si adoptat de Parlament, intrand in vigoare la scurt timp dupa ce a devenit ministru. Precizarile vin in urma valului de critici generat de crima comisa la Medias, judetul Sibiu, de un barbat eliberat in baza recursului compensatoriu. Agresorul, eliberat in mai 2018 din penitenciar, a lovit victima de unsprezece ori cu un cutit.

Tudorel Toader a postat, luni, pe Facebook, un mesaj intitulat ”Simple precizari”, in care reitereaza ideea ca proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de catre guvernarea tehnocrata.

”In repetate randuri, am aratat urmatoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de caatre guvernarea tehnocrata, faptul ca CSM (in componenta anterioara) l-a avizat si a propus considerarea zilelor ca fiind executate, ca a fost adoptat de Parlament, ca a intrat in vigoare la scurt timp dupa ce am devenit ministru si ca studiul de impact nu se face dupa ce legea intra in vigoare!”, a scris Toader pe Facebook, citat de news.ro.

Precizarile sale vin dupa valul de critici generat de crima comisa la Medias, judetul Sibiu, de un barbat eliberat in baza recursului compensatoriu. Acesta a lovit de unsprezece ori victima cu un cutit.

Nu este prima data cand Toader da vina pe fost gyvernare tehnocrata. Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a explicat in trecut care este de fapt adevarul.

”Romania anul 101 ziua 1. Se intorc de la parade complicii la punerea societatii in conditii de pericol, isi dau jos tricolorul de la gat si incep sa faca ce stiu mai bine. A reda fapte in mod selectiv tot minciuna se numeste”, a scris atunci Raluca Pruna pe Facebook, raspunzand precizarilor facute de Tudorel Toader.

”Proiectul a fost modificat in mod fundamental in Parlament, si anume: 1. S-a extins beneficiul compensatoriu de la 3 zile pentru fiecare 30 zile consecutive executate in conditii neconforme la 6 zile pentru fiecare 30 zile chiar daca nu sunt consecutive; 2. S-a extins beneficiul de la verificarea riguroasa, pe camera si detinut la situatia pe penitenciar, pentru a retine ca au fost conditii neconforme de detentie; 3. S-a extins conditia de 3 mp la 4 mp.”, precizeaza Pruna.

Ea mentioneaza ca ”Toader, cel pentru care pare ca a fi ministru al justitiei inseamna a fi un fel de Pilat, era ministru in guvernul Grindeanu incepand din 23 februarie 2017”. ”Adevarat, Guvernul Grindeanu a adoptat proiectul in Ianuarie 2017. Dar Toader era deja ministru cand proiectul a fost discutat in Senat (adoptat pe 13 martie) si ulterior la Camera Deputatilor (adoptat pe 9 mai 2017). Toader avea asadar obligatia sa apere proiectul adoptat de guvernul Grindeanu si sa se opuna modificarilor care au condus azi la consecinte grave pentru siguranta cetateanului. Nu numai ca nu a facut asta, dar a pus umarul prin ordinul de ministru 2772/C din octombrie 2017”, adauga Raluca Pruna.

Fostul ministru spune ca, din ce se auzea la acel moment, Toader a interzis expertilor din minister sa mearga in Parlament sa apere proiectul. ”Ar fi interesant de vazut daca cineva din Ministerul Justitiei a participat la vreo lucrare sau sedinta a vreunei comisii din vreo camera, in procesul de adoptare a legi. Eu stiu ca nu. Si mai stiu ca ministrul a aparat in spatiul public proiectul si a minimizat efectele devastatoare care puteau fi anticipate de pe luna. Toader poarta deci responsabilitatea, alaturi de stapanii sai din coalitie”, adauga ea.

Raluca Pruna continua: ”A da vina pe guvernul tehnocrat este numai o alta marsavie din lunga lista pe care istoria o va retine in dreptul lui Toader. Responsabilitatea pentru efectele acestei legi ii apartine exclusiv coalitiei PSD/ALDE. Care a adoptat un proiect tehnocrat in guvernul Grindeanu, pentru a-l macelari ulterior in Parlamentul in care au majoritate. Cu neparticiparea vinovata si complice a profesorului de drept penal, rectorului, judecatorului constitutional Toader. Toader putea sa retraga la orice moment proiectul de lege daca i se parea prost sau deturnat. Dar pare las si fara curajul asumarii responsabilitatii”.

”O lectie gratis, de la o tehnocrata modesta, pentru marele profesor: impactul la un proiect de lege se face intotdeauna inainte pe adoptarea de catre guvern, nu in procedura legislativa. O spune legea, nu eu tehnocrata. Nu spun care lege, sa o caute profesorul. Si ideea evaluarii impactului e sa anticipezi ce se intampla in viitor. E mai greu, dar se poate cand se legifereaza altfel decat la comanda”, incheie Raluca Pruna.

Dupa postarea Ralucai Pruna, Tudorel Toader a venit cu noi precizari: „Unii cred ca in numele libertatii de exprimare pot afirma orice. Din partea MJ exista un secretar de stat care participa la toate dezbaterle parlamentare, dezbateri care au loc in procesul de legiferare”; ”Imi asum tot ceea ce fac eu in calitate de Ministru al Justitiei. Nu imi asum ceea ce au facut sau fac altii in domeniul justitiei!”

Peste 10.000 de detinuti au fost eliberati de la inceputul anului 2018 pana la sfarsitul lunii octombrie in baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: