Tudorel Toader a fost eliminat, in sfarsit, din Comisia de la Venetia. Guvernul Romaniei a decis sa il numeasca pe Bogdan Aurescu

externe

Tudorel Toader nu mai reprezinta Romania in cadrul Comisiei de la Venetia dupa ce Guvernul Ciuca a stabilit ca noul reprezentant roman este ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Mandatul lui Tudorel Toader, care a expirat in urma cu o luna, nu a mai fost prelungit, informeaza Europa Libera.

Ministerul Justitiei l-a propus pe Bogdan Aurescu, ministru de Externe, pentru a reprezenta Romania in Comisia de la Venezia. Supleant a fost propus un fost consilier personal de-al ministrului Justitiei, Sebastian Raduletu.

Europa Libera l-a intrebat pe Tudorel Toader de ce crede ca nu a fost reinvestit in functie si de ce nu au fost anuntati reprezentantii Romaniei in Comisia de la Venetia. „Va rog sa-i intrebati pe cei competenti”, a declarat, in doua randuri, Tudorel Toader.

El a fost membru al Comisiei de la Venetia din 2014. In 2018 a mai primit un mandat de patru ani, dupa ce s-a autopropus in functie. Potrivit procedurii, Ministerul Justitiei formuleaza propunerea privind numirea reprezentantului Romaniei in Comisie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) da un aviz, iar primul ministru aproba.

Comisia de la Venetia este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional. 62 de state sunt reprezentate in Comisia de la Venetia, dintre care 47 sunt tari membre ale Consiliului Europei. Membrii comisiei sunt profesori universitari specializati in dreptul public sau international, judecatori ai curtilor supreme de justitie, membri ai parlamentelor nationale. Sunt desemnati de tarile lor, dar functioneaza independent.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: