Categories: news

Tudorel Toader ataca furios la Antena 3 avizul negativ dat de CSM pe legile justitiei: „A fost un vot politic”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a plans la Antena 3, joi seara, in emisiunea lui MIhai Gadea, ca votul din CSM privind legile justiei a fost unul politic. El l-a atacat si pe procurorul general, Augustin Lazar.

„A fost un vot politic. Stiam dinainte configuratia votului, stiam avizul care va fi primit. M-am intalnit cu fiecare membru al CSM, si-au exprimat punctul de vedere, categoric. Un distins membru a ajuns cu aproape o ora inainte, cand de obicei ajungea cu cinci minute inainte, si spunea nonsalant, categoric, ca avizul va fi unul negativ. Prezenta mea la CSM ar fi determinat dezbateri si mai aprinse. Votul era previzibil”, a declarat Tudorel Toader.

Intrebat daca este vorba de Augustin Lazar, Toader a raspuns in bataie de joc: „O sa fac un efort si daca imi aduc aminte va spun”.

„Tin sa precizez si ca am convingerea faptului ca votul negativ exprima si dorinta de conservare a actualelor privilegii pe care magistratii le au. Sa nu ne ascundem dupa adevar. Sa nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase si, sigur, la adresa demnitatii, care este respectabila si care desfasoara o activitate utila, necesara, dar legile justitiei datand de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra in Uniunea Europeana, au consolidat in timp prin multiplele modificari statutul magistratului, procuror sau judecator, dar nu numai statutul profesional, de independenta, de exercitate a atributiilor, ci si colateral, privilegiile pe care si le-au adus. Si va dau un exemplu care trebuie sa-si gaseasca o rezolvare. La un moment dat judecatorii au dat o decizie in care au stabilit ca o norma juridica nu este abrogata, desi fusese abrogata in mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecinta toate salariile magistratilor au crescut cu 50%”, a mai spus Tudorel Toader.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, sa avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justitiei.

Potrivit unui comunicat al CSM, pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, in timp ce pentru un aviz favorabil cu observatii s-au exprimat opt voturi.

„Argumentele si motivele care fundamenteaza avizul negativ vor fi redactate in termen legal, comunicate Ministerului Justitiei si publicate pe site-ul oficial al CSM”, se precizeaza in comunicat.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

8 minute ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

43 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

58 de minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

2 ore ago