Tudorel Toader continua rafuiala cu PSD: Majoritatea PSD-ALDE a facut posibila eliberarea masiva a detinutilor periculosi

politica

Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, continua seria dezvaluirilor privind actele promovate de MJ, dupa ce PSD i-a retras sprijinul politic, iar el si-a dat demisia. Toader spune ca MJ a propus 3 trei zile in legea recursului compensatoriu, dar Camera Deputatilor le-a suplimentat la 6.

Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, continua si sambata seria dezvaluirilor incepute pe Facebook, dupa demisia sa de la Ministerul Justitiei, privind actele normative promovate de ministerul condus de el si vorbeste, de asta data, despre legea recursului compensatoriu ”pe intelesul tuturor”, explicand cum s-a ajuns la suplimentarea zilelor de la 3 la 6, pentru eliberarea detinutilor care au beneficiat de legea promovata in mandatul sau de ministru.

Toader spune, in seria intitulata „Arta manipularii”, ca ministerul condus de el a propus ca, in vederea eliberarii conditionate, la 30 de zile de pedeapsa, executata in conditii necorespunzatoare, sa se considera executate 3 zile de pedeapsa, numai ca suplimentarea acestor zile, cu o clementa de la 3 la 6 zile, a fost facuta de Camera Deputatilor, care, desi a mentinut propunerea sa, acceptata si de CSM si de Senat, a „transformat” cele 3 zile in 6.

Mai mult, criteriile de evaluare pentru eliberarea conditionata au devenit mai laxe, incepand de la spatiul de detinere si pana la conditii, mai spune fostul ministru.

”Camera Deputatilor a mentinut propunerea (…) insa cele 3 zile de pedeapsa au fost transformate in 6 zile de pedeapsa, considerate efectiv executate. Daca initial, raportarea se facea la spatiul de 3 mp pentru fiecare detinut, beneficiul s-a extins de catre Camera Deputatilor la 4 m pentru fiecare detinut, adaugandu-se si alte criterii pe langa cele referitoare la spatiu, si anume executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, prin acest lucru intelegandu-se cazarea unei persoane in oricare centru de detentie din Romania care a avut lipsuri la conditiile impuse de standardele europene, relative la: cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupurilor sanitare si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerelor de detinere la numarul de persoane cazate in camerele respective, indiferent de dotarea spatiului in cauza; lipsa accesului la activitati in aer liber; lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si cerintele de igiena; existenta infiltratiilor, igrasiei si mucegaiului in peretii camerelor de detentie”, scrie Tudorel Toader, sambata, pe pagina sa de Facebook.

Tudorel Toader a inceput joi seria dezvaluirilor facute pe pagina sa de Facebook privind adevarul despre actele normative promovate de el ca ministru si a scris, cu privire la acuzatiile ca ministerul condus de el ar fi refuzat avizarea celor doua OUG privind modificarea codurilor penale, ca Ministerul Justitiei ar fi trebuit sa fie initiator si ca motivele asa zisei ”neavizari”, care i-a fost imputata de conducerea PSD la retragerea sprijinului politic, au tinut, de fapt, de lipsa urgentei acestor ordonante.

Refuzul lui Tudorel Toader de a da ordonanta de urgenta pe Codul penal si pe cel de procedura penala l-a costat functia de ministru al Justitiei. Luna aceasta, liderii PSD au decis, in sedinta Comitetului Executiv National al partidului, retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader, ca ministru al Justitiei, reprosandu-i acestuia faptul ca ministerul condus de el a intarziat avizele pentru anumite proiecte care trebuiau implementate, dar si faptul ca nu a inaintat ordonante de uregnta pentru transpunerea in Codul Penal si Codul de Procedura Penala a prevederilor declarate constitutionale de catre judecatorii Curtii Constitutionale.

Una din legile controversate promovate de minister sub conducerea sa a fost si legea recursului compensatoriu, care a dus la eliberarea din inchisoare a 14.402 detinuti eliberati pe baza recursului compensatoriu. Dintre acestia, 742 au revenit in puscarie. Toader a fost criticat in spatiul public pentru criteriile extrem de generoase care au dus la eliberarea acestora in societate, fara un studiu de impact al legii si fara asigurarea unor conditii minime de reintegrare in societate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: