Tudorel Toader nu vrea ca arhiva SIPA sa fie distrusa. Andronic se va trezi cu un nou dosar penal

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat ca in arhiva SIPA au fost mai multe vizite decat cele 22 prezentate in lista publicata joi.

„Toate cele 22 de vizite, nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo si datele. Sigur sunt mult mai multe vizite, sunt si doua rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, (…) din care veti afla mai multe informatii si, sigur, ai mai multe vizite. (…) Din lista aceea ce anume se stie — cine in mod fizic a intrat in arhiva, cine cunoaste adevarurile din arhiva. Pana acum era o necunoscuta, cine sa fie… Iata, avem lista si stim a, b, c sunt oamenii care cunosc secretele, adevarurile din arhiva”, a declarat joi Toader, la Palatul Parlamentului.

Ministrul Justitiei a mentionat ca mai intai doreste sa vada regimul acestor rapoarte. „In primul rand, vreau sa le vad regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intra in competenta ministrului de a le desecretiza, ci trebuie initiata o hotarare de guvern. Vom initia o hotarare, va fi adoptata probabil de Guvern, vom desecretiza si vom publica in maniera pe care deja o stiti”, a spus el.

Raspunzand unei intrebari, ministrul Toader a aratat ca stie ca nu exista niciun fel de lista privind intrarile in arhiva SIPA. „Stiu lucrul acesta, pentru ca, pana la urma, eu am facut toata situatia. Dar eu n-am de unde sa stiu de ce nu s-au consemnat datele de atunci. Cel mai sigur si cel mai simplu va vor raspunde cei care au guvernat si cei care au gestionat arhiva in momentul acela”, a explicat el.

Intrebat ce inseamna mai multe vizite si de ce nu le face inca publice, Tudorel Toader a spus: „Pentru ca raportul este secret si nu am voie sa spun nimic din el”.

Despre Laura-Iulia Scantei, care figureaza pe lista si care a cerut explicatii privind aparitia in presa, in Evenimenul zilei, a unui document clasificat, Toader spune ca aceasta poate urma procedura, pe care, de fapt, o stie, de a se adresa procurorului si nu lui.

„Iulia Scantei, pe care o respect, sa ceara explicatii celor care au distribuit, care au facut public acel raport. Sa-i intrebe de unde il au si de ce l-au dat la public. Daca dansa nu are instrumente de aflat, se poate — si stie foarte bine — se poate adresa procurorului sa faca o ancheta, sa verifice provenienta acelui raport, nu ma intreaba pe mine”.

El a subliniat ca ministrul Justitiei nu face ancheta penala. „Ministrul Justitiei face cel mult chestiunile care tin de minister. Deci, nu este in competenta mea, asa cum m-ati intrebat, de ce n-am intrebat-o pe doamna Kovesi ce a facut intr-o seara. Dar nu e competenta ministrului sa intrebe pe cineva ce face in afara…”, a spus el.

In opinia sa, este pacat ca arhiva SIPA sa fie distrusa. Toader a anuntat ca va infiinta „un fel de CNSAS” pentru a-i ajuta pe cei de la Administratia Penitenciarelor in privinta documentelor doveditoare la pensie.

„Arhiva SIPA e pacat sa o distrugem, pentru ca ea e un segment din istoria mai placuta sau mai putin placuta a Justitiei. Arhiva SIPA are in ea documente privind activitatile desfasurate de catre functionarii cu statut special, cu cei de la ANP, va dati seama, oamenii aceia nu pot sa-si dovedeasca vechimea, sa ia pensii, puncte de pensii, cum sa o distrugi? Arhiva SIPA are a doua categorie, probabil ca n-am fost in ea, elemente ce tin de viata privata pe care o vom respecta si nu le vom divulga. Are in ea probabil informatii ce tin de secretul de serviciu, care intra in competenta ministrului, si le voi desecretiza. Celelalte secrete, daca or fi, sunt de competenta Guvernului sau poate a CSAT daca se duce acolo. Vom face un fel de CNSAS, vom pune trei, patru functionari de la ANP, de la Ministerul Justitiei, care au acces la secrete de stat si primul lucru trebuie sa restituie documentele celor de la ANP sa-si faca dovada dreptului la pensie. Vom vedea care sunt informatiile, vom urma regimul lor, le vom desecretiza si le veti sti”, a detaliat Tudorel Toader.

Ministerul Justitiei a publicat joi o lista a celor care au vizitat arhiva SIPA, printre numele care apar pe aceasta figurand cel al Laurei-Iulia Scantei, vicepresedinte al Senatului, si cel al lui Horia Georgescu, fost sef al ANI. Potrivit sursei citate, in 2013 s-a intrat o singura data in arhiva, pe 13 decembrie, si au avut acces Florian-Teodor Andronache, Marius Stef, Adrian Oltenas, Nicolae Tiliban.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: