Tudorel Toader nu vrea sa anunte daca ii despagubeste pe milionarii de dupa gratii si pe restul de detinuti cu o suma de jumatate de miliard de euro
Ministrul Justitiei Tudorel Toader face precizari referitoare la verificarile privind documentele in cazul extradarii lui Ghita, spunand ca nu MJ a cerut verificari la Curtea de Apel Ploiesti, ci este o initiativa „laudabila’ a conducerii instantei. In ceea ce priveste sumele vehiculate de sindicatele din Administratia Penitenciarelor ca despagubiri pentru detinuti din cauza conditiilor de detentie, Toader spune ca niciun oficial nu a avansat astfel de sume.
„Ministerul Justitiei nu a solicitat nici o ancheta administrativa la Curtea de Apel Ploiesti, referitoare la faptul ca au fost necesare doua saptamani pentru ca originalele documentelor de extradare sa ajunga la Bucuresti ! Daca o astfel de ancheta se desfasoara, poate fi la initiativa laudabila a conducerii instantei”, scrie Toader pe Facebook, intr-o postare care incepe cu formula „Simple precizari”, referindu-se la intarzirea cu care Curtea de Apel Ploiesti a transmis documente suplimentare solicitate de autoritatile de la Belgrad in cazul extradarii lui Sebastian Ghita.
De asemenea, ministrul raspunde si sindicatelor din Administratia Penitenciarelor care au avansat diverse sume care ar ummra sa fie primite de detinuti cunoscuti ca urmare a conditiilor de detentie si care au apreciat ca „la un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane E (la o despagubire de 5E/zi/detinut) si 550 milioane E (la o despagubire de 8E/zi/detinut)”, anunta News.ro.
„Nici un oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost insa oferite exemple similare din alte state-Ungaria, Italia.”, mentioneaza Toader.
„Victimele infractiunilor se constituie parte civila in procesul penal, urmand a fi despagubite de catre inculpati, cei care au produs prejudiciul. Statul confisca ceea ce s-a dobandit prin comiterea infractiunilor”, este o alta precizare a ministrului Justitiei.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.