Tudorel Toader, presat de Gadea sa explice de ce nu a cerut revocarea lui Kovesi. Realizatorul Antena 3 fost pus la punct

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a aflat luni seara in emisiunea „Sinteza zilei” unde a trebuit sa faca fata unui asalt dur din partea lui Mihai Gadea, care era extrem de nemultumit ca nu s-a cerut revocarea lui Kovesi din fruntea DNA in urma deciziei date de CCR privind ancheta in cazul OUG 13.

Gadea a tinut sa ii evidentieze ministrului cat de „sfanta” este Constitutia, afirmand ca cei care o incalca trebuie pedepsiti. Tudorel Toader a inteles unde bate Gadea si i-a explicat ca greseste.

„Din pacate, nu este prima data cand o Putere intra in raza de competenta constitutionala, legala, a altei Puteri. (…) Poate ca a fost si mai grav. Pot sa va dau mai multe exemple. Nu as putea sa ma declar incantat, dar perioada in care am fost judecator la Curtea Constitutionala a fost perioada in care s-au dedus in fata Curtii cele mai multe din astfel de conflicte, dintre care unele admise, majoritatea respinse. (…) Au existat din pacate multe astfel de conflicte, poate unele mai grave, poate altele mai putin grave si Curtea, din care faceam si eu parte, a dat aceleasi trei directii: a constatat conflictul, a constatat cauza, a dat remediul ce-i de facut pe viitor, ca sa nu mai existe blocaje, Puterile sa nu mai intre in zona de competenta a celeilalte sau a celorlalte”, a spus ministrul Justitiei.

El a dat un exemplu de „violare a Constitutiei” din anul 2008.

„De exemplu, in 2008, procurorii de la DNA anchetau ministri. Constitutia spune ca avizul il da numai Camera Deputatilor, Senatul sau presedintele. Unii ministri erau in functie, altii fosti ministri cu fapte din epoca ministeriatului. Si atunci procurorii se duceau cu solicitarea de avizare fie la presedinte, fie la Camera Deputatilor si Senat. Eu am intrebat: ‘care este criteriul dupa care ai un dosar si soliciti avizul de la …, de la…, sau de la presedinte’. Raspunsul a fost dezarmant de sincer si corect: ‘dupa cum apreciem noi ca obtinem mai repede respectivul aviz’. Curtea a dat atunci o decizie si a spus ca da avizul Camera Deputatilor pentru ministrul care este si deputat, Senatul pentru ministrul care este si senator, presedintele pentru ministrii care nu mai au una din cele doua calitati — fosti deputati sau senatori, fosti eventual ministrii. Iata o incalcare in care a fost violata Constitutia. Dar, dintre toate conflictele constatate de Curte, niciodata, dar absolut niciodata nu s-a pus problema, niciodata nu s-a recurs la sanctiuni, indiferent de natura lor — contraventii, penale, altele decat remediile constitutionale, pronuntate de Curte prin aratarea literei de urmat pe viitor”, a mai spus Tudorel Toader.

Intrebat daca este corect sa nu se aplice sanctiuni in cazul in care Constitutia a fost incalcata, Tudorel Toader a replicat: „Daca vreti un raspuns simplu: da. Si il dezvolt, sa nu fiu supus unor interpretari diferite: pentru ca la randul ei Constitutia a suferit in cei 25 de ani de existenta numeroase clarificari, dezlegari, interpretari”.

De asemenea, conflictele juridice de natura constitutionala nu se nasc niciodata intre persoanele fizice, ci numai intre autoritati, iar Curtea Constitutionala „nu aplica sanctiuni, nu judeca oameni, fapte, persoane, ca sa stabileasca formele raspunderii”, a adaugat ministrul Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: