Tudorel Toader, prins cu o uriasa minciuna privind numarul detinutilor eliberati. Ministrul s-ar putea alege cu dosar penal, conform Legii raspunderii ministeriale

news

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor il acuza pe Tudorel Toader de „dezinformare” in privinta numarului de detinuti care au fost eliberati in urmarecursului compensatoriu. El a spus ca numarul acestora este de doar 650.

„Ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul afirmand ca, in prima luna aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 detinuti ramasi in penitenciare. In realitate – conform site-ului ANP – in penitenciare sunt 24.464 detinuti.

In concluzie, conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost liberati in plus peste 1.200 de detinuti (aproape dublu fata de cat a anuntat ministrul), urmand ca numarul celor liberati in plus sa depaseasca in primul an de aplicare cifra de 8.000 conform estimarilor noastre.

Ceea ce inseamna practic, avand in vedere ca cea mai mare parte (70 – 80%) se intoarce in perioada susamintita, ca vom avea un plus de cel putin 5.000 de infractiuni fata de dinamica normala a criminalitatii. La fel de probabilpvom avea beneficii zero in ceea ce priveste modernizarea sistemului penitenciar, avand in vedere ca investitiile de anvergura in modernizarea penitenciarelor inca sunt la stadiul de anunt”, se afirma intr-un material de pe site-ul oficial al Federatiaei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Jurnalistul Mircea Marian afirma ca minciunile lui Toader pot fi incadrate ca fapta penala.

„Daca Tudorel Toader a mintit in plenul Parlamentului, anuntand doar 650 de beneficiari ai legii recursului compensatoriu, in loc de 1.200, aceasta este o fapta penala. Legea raspunderii ministeriale arata ca se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani urmatoarea fapta: ‘Prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului’. Eu cred ca suntem exact in aceasta situatie si, daca as fi parlamentar de opozitie, as depune plangere penala”, scrie jurnalistul pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: