Tudorel Toader, spulberat de un judecator CSM: „Sa citeasca legea, este revoltator”. Ministrul vrea sa-l scape si pe Darius Valcov

politica

Tudorel Toader este contrazis dur de judecatorul CSM Bogdan Mateescu dupa ce ministrul a anuntat ca situatia in cazul completurilor de trei judecatori este „identica” cu cea de la completurile de cinci judecatori. „Nicaieri in tara aceste completuri nu se alcatuiesc prin tragere la sorti! (Nu stiu daca in lume se face pe undeva asa ceva)”, precizeaza Mateescu.

Tudorel Toader a anuntat, luni seara,ca si condamnarile date de completurile de trei judecatori ar trebui sa fie anulate, pentru va ar fi o situatie „identica” cu cea a completurilor de cinci judecatori. Bogdan Mateescu are o replica dura si il indeamana pe ministru sa citeasca legile.

„Cred ca este corect sa cunoastem legea, dincolo de ceea ce vedem la televizor si provenind chiar din partea unor inalti reprezentanti ai statului roman, prezentati ca specialisti in drept.

Nicio dispozitie legala nu stabileste ca desemnarea judecatorilor in completuri colegiale de doi sau trei judecatori, de la judecatorii, tribunale, curti de apel sau Inalta Curte se realizeaza prin tragere la sorti.

Nicaieri in tara aceste completuri nu se alcatuiesc prin tragere la sorti! (Nu stiu daca in lume se face pe undeva asa ceva). Pentru ca aceeasi lege prevede ca este atributia colegiului de conducere stabilirea componentei completurilor de judecata. Chiar si a completului format dintr-un singur judecator.

Singura exceptie anume prevzuta in legislatia romana vizeaza exclusiv completurile de 5 judecatori de la ICCJ, numai aici membrii completurilor sunt desemnati prin tragere la sorti. Prin urmare, lucrurile nu sunt ‘identice’ din insasi perspectiva legii.

Reamintesc ca si institutional Consiliului subliniat anterior acest aspect, pentru a veni in sprijinul celor care nu cunosc dispozitia legala: ‘Astfel, compunerea completurilor de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la celelalte instante, altele decat completurile de 5 judecatori, este reglementata prin alte dispozitii legale din cuprinsul Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile sicompletarile ulterioare, care nu prevad desemnarea membrilor completului prin procedura tragerii la sorti’. (https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx?FolderId=6322)

A pune la indoiala valabilitatea hotararilor judecatoresti pronuntate de aceste completuri, in orice mod, chiar si prin aluzii sau indicatii bazate pe alte ipoteze decat cele reglementate de lege, mi se pare de-a dreptul revoltator”, a scris Mateescu pe Facebook.

Citeste si: Tudorel Toader da atacul la completurile de 3 judecatori, ca sa-l scape si pe Darius Valcov. Urmeaza o noua sesizare la CCR

Tudorel Toader a declarat la Antena 3 ca in cazul completurilor de trei magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, „prin analogie, lucrurile sunt identice” cu cele de cinci judecatori.

„Ma intrebati de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Da. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului ca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale care sa aiba in spate, sa bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei si analogia nu o putem pune in opera, dar oricand si oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constitutionala si cei care mai sunt in curs de judecata, in cai de atac sau in contestatie in anulare, daca mai au termenul sa nu fie expirat, pot ridica in fata instantei de judecata exceptia de neconstitutionalitate”, a spus Tudorel Toader, la Antena3.

„Vizavi de completurile de cinci, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in conflict de natura constitutionala, vizavi de completurile de 3, sigur, Curtea se poate pronunta la sesizarea Avocatului Poporului, autosesizare din oficiu ori a cuiva ori la o exceptie ridicata de partea oricarui proces, parte judecata in complet de 3, complet la randul lui nelegal constituit. Ce vreau sa spun? Sunt remedii”, a conchis ministrul.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: