Tudorel Toader, trup si suflet alaturi de penali in afacerea Belina. Cum saboteaza ministrul Justitiei munca procurorilor DNA

news

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, nu de procuror. Precizarea sa vine dupa ce procurorul- sef al DNA Laura Codruta Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotararea de Guvern din cazul Belina, ca DNA nu urmareste astfel de acte normative, dar cand apar informatii ca ceva e in neregula, se sesizeaza din oficiu.

„Hotararile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. (…) Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei Hotarari de Guven nu o verifica procurorul, ci judecatorul specializat in contencios administrativ”, a precizat ministrul, raspunzand unei intrebari, informeaza news.ro.

Toader a explicat ca actele normative infraconstitutionale – cele cu putere de lege – se veritica sub aspectul constitutionalitatii de catre CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de catre instanta de contencios administrativ, de catre judecatorul specializat.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi a declarat luni, la Europa FM, referindu-se la dosarul „Belina”, ca nu este o noutate pentru DNA sa ancheteze ministri, precizand ca dosarul nu este din 2014, ci din mai 2017, aflandu-se intr-o etapa intermediara.

„DNA isi face treaba. Dosarul e intr-o etapa intermediara. Persoanele cercetate in dosar au dreptul sa aduca probe in favoarea lor. In ultimii ani am tot anchetat ministri. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat ministri. Insa, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci in luna mai 2017. In 4-5 luni, am facut primele acte si cercetari”, a declarat sefa DNA.

Ea a spus ca in presa au mai aparut informatii pe acest subiect, „dar nu inseamna neaparat ca ce scrie in presa e si adevarat”.

„Dar noi putem sa verificam”, a subliniat Laura Codruta Kovesi.

In ceea ce priveste hotararea de Guvern din cazul Belina, procurorul-sef al DNA a declarat: „Noi nu urmarim Hotararile de Guvern. Dar cand apar informatii ca e ceva in neregula cu o hotarare de Guvern, noi ne sesizam din oficiu”.

DNA a anuntat vineri ca vicepremierul Sevil Shhaideh este suspecta de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cand era secretar de stat la MDRAP, intr-un dosar conform caruia, in 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private, sustin procurorii anticoruptie. DNA a cerut si sesizarea Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de urmarire penala a ministrului Rovana Plumb, in acelasi dosar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: