Tunul lui Voiculescu cu prezidentialele. Schema financiara prin care castiga milioane de euro de pe urma candidaturii lui Bruynseels

politica

Inregistrarile publicate de Newsweek Romania arata ca exista un conflict major in tabara candidatului la Presedintie Ramona Ioana Bruynseels in legatura cu banii de campanie. Ce a determinat acest scandal? O noua afacere pusa la cale de Dan Voiculescu prin care vrea sa castige consistent de pe urma candidaturii lui Bruynseels.

Scandalul pare ridicol, avand in vedere ca Bruynseels are zero sanse sa castige alegerile prezidentiale. Insa adevarata miza sunt banii pe care AEP ii va deconta, dupa alegerile prezidentiale, pentru cheltuielile de campanie. Conform legii 334/2006 privind finantarea partidelor si campaniilor electorale, un candidat la prezidentiale poate cheltui aproape 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei, la un salariu minim brut de 2.080 lei) in campania electorala, din contributii si donatii, bani pe care apoi AEP ii returneaza.

Returnarea banilor cheltuiti in campanie se face insa cu o singura conditie: candidatul sa fi obtinut cel putin 3% din voturile valabil exprimate.

Iata cu functioneaza schema financiara pusa la cale de Dan Voiculescu. Trustul sau de presa, Antena 3 si celelalte televiziuni si publicatii, difuzeaza masiv publicitate electorala pentru Bruynseels dupa care Bruynseels se va prezenta la AEP cu chitantele primite de la trustul lui Voiculescu si va cere decontarea banilor. Astfel, in trustul lui Voiculescu intra milioane de euro din bani publici, deconturi de la AEP pentru campania lui Bruynseels. Singura conditie este ca Bruynseels sa ia 3%, altfel cei care au angajat deja bani in campanie vor lua o mare teapa. Aceasta este deci cauza scandalului, avand in vedere ca sotul bancher ar fi investit cei mai multi bani in aceasta afacere.

Universul.net, publicatie infiintata de jurnalistul Dan Turturica, confirma acest aranjament.

„Universul.net a incercat sa afle care este schema pe care Voiculescu si familia Bruynseels se bazeaza pentru a transforma o aventura relativ jenanta, cum este candidatura Ramonei Bruynseels la presedintie, intr-o afacere profitabila macar pentru Voiculescu.

Raspunsul ni l-a furnizat un membru al echipei de campanie, nemultumit ca nu si-a primit banii pentru munca prestata. Detaliul a fost confirmat si de un apropiat al familiei Bruynseels. Tinta afacerii sunt cei 10 milioane de dolari, cheltuieli de campanie, pe care statul ii deconteaza candidatilor care obtin minim 3% din voturi. Voiculescu a pus la bataie timpii de antena pe care televiziunile sale i l-au oferit candidatei, in timp ce familia Bruynseels trebuia sa achite restul cheltuielilor.

Din cei 10 milioane de dolari, Voiculescu ar urma sa ia grosul, care ar insemna recuperarea datoriei pe care Dominic Bruynseels o are la el, plus un profit consistent, reprezentat de ce incaseaza trustul sau media. Acest ultim aspect poate explica si avalansa de clipuri cu candidata Ramona Bruynseels, difuzate de Antena 3, in conditiile in care este evident ca sansele acesteia de a avea succes tind spre zero.

Ce primeste familia Bruynseels? Se achita de datorie, poate si o suma mica de bani, dar mai ales notorietatea doamnei Bruynseels (fosta Lohan, fosta Chirila), care isi poate trece in CV ‘candidat la presedintie’, scrie universul.net.

Iata pasajul din inregistrarile publicate de Newsweek Romania care face referire la acest aranjament financiar. Discutie intre Stefan Prisecaru, membru in echipa de campanie a lui Bruynseels, si Ramona Ioana Bruynseels:

SP: Si varanu’ a facut ce stie mai bine, sa fure banii! Care-i problema? Am trecut prin mai rele ca astea… nu ca scriu 20 de insi de mine… Asta a scris doi ani de zile de mine. M-a tinut 24 de ore la televizor. Din doua in doua ore. Si? Ce folos? Mi-a futut viata toata, care-i problema? Ma vezi pe mine acuma ca…? Tu te plangi ca scriu acuma unii de tine, de doua zile, pusi de varanu’… Asta e varanu’, Dan Voiculescu, prietenul tau, profesoru’, puscariasu’… cum ii spuneti voi, profesoru’… nu-i nici un profesor… La Jilava-i profesor! Asa ca, nu te mai… nu te mai! Welcome to politics!Si cat vrea sa-l mai santajeze pe barbata-tu, cat mai vrea sa-i ceara lui Dominic, ce bani mai are sa-si ia?

RIB: Multi.

SP: Ce inseamna „multi”?

RIB: Pai, acuma Dominic (Dominic Bruynseels, bancher, sotul Ramonei Ioana) ar trebui sa mai… nu stiu… sa finanteze tot. Restul campaniei.

SP: Da’ da-l in mortii lui, nu mai mergi cu Antenele, la revedere, pa! Mergi tu, cu social media si cu toti prietenii, care-i problema!

RIB: Exact…

(…)

RIB: Eu in aceste momente sunt intr-o extrem de mare rafuiala cu profesoru’ si cu restu’, contul campaniei este pe zero barat, el incearca si pune in practica santaje si alte chestii ca sa poata sa ma faca pe mine sa pun mai departe nu stiu cate sute de mii vrea el… nu se va intampla acest lucru. Se prea poate ca astazi sa se ia anumite decizii. Ok? Nu stiu cum se finalizeaza acest conflict, i-am rugat sa-mi plateasca oamenii din campanie pentru ca erau bani. Banii s-au dus pe alte chestii, pe care nu le stiu. Apelez la tine sa-ncerci sa-i tii putin sub control.

Mai mult despre: ,

Comentarii: