Turcia a invadat nordul Siriei, incepe un nou razboi. Anuntul lui Erdogan

externe

Fortele armate turce au lansat miercuri o ofensiva in nordul Siriei, a anuntat presedintele Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter, preluat de agentiile de presa internationale.

Erdogan a denumit operatiunea „Izvorul Pacii” si a afirmat ca tintele sunt Statul Islamic si militiile kurde YPG (Unitatile de Protectie a Poporului), pe care Ankara le considera aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis in Turcia.

Conform unui purtator de cuvant al Fortelor Democrate Siriene (SDF), citat de Reuters, aviatia militara turca a atacat zone civile, provocand „o panica uriasa in randul populatiei”. O sursa turca din domeniul securitatii a declarat aceleiasi agentii ca atacul va fi sprijinit si de artilerie.

Presa de stat din Siria si un oficial kurd au precizat, independent, ca bombardamentele aeriene au lovit orasul Ras al-Ain din nord-vestul tarii, la frontiera cu Turcia.

„Zona de securitate pe care o vom crea va permite repatrierea refugiatilor sirieni”, a sustinut Erdogan.

Este a treia ofensiva turca in Siria din 2016, reaminteste AFP. Turcia ameninta de cateva luni ca va interveni din nou in conflictul sirian. Duminica, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a parut ca aproba operatiunea, dar ulterior a dat asigurari ca Washingtonul nu si-a abandonat aliatii kurzi, care au avut un rol important in infrangerea Statului Islamic

Ofensiva Turciei vine pe fondul unei inversari dramatice de pozitie a Statelor Unite, dupa o conversatie telefonica intre Trump si Erdogan in care cel din urma l-a convins pe presedintele american sa-si tradeze vechii aliati.

Militiile kurde au fost cei mai importanti aliati ai americanilor in lupta contra ISIS.

„Vom lupta acolo unde avem ceva de castigat si vom lupta doar ca sa castigam. Kurzii vor trebui sa se descurce pe cont propriu in ceea ce priveste situatia in care se afla”, scria presedintele SUA, luni, pe Twitter

Trump a fost criticat inclusiv de partidul din care face parte pentru pozitiile haotice de politica externa.

Mai mult despre:

Comentarii: