Turnatoria defineste Rusia: politia rusa nu mai face fata miilor de denunturi prin care cetatenii isi acuza vecinii, prietenii si chiar rudele ca ar critica regimul Putin

externe

Rusia, turnatori, denunturi, Stalin, Putin, politie

In perioada sovietica a Rusiei, turnatoriile sau denunturile vecinilor, colegilor si chiar a rudelor catre autoritati erau frecvente. Acum, pe masura ce guvernul ia masuri drastice impotriva criticilor razboiului din Ucraina, rusii cu resentimente personale si idealuri politice ii denunta din nou pe altii.

„Am fost invatata cum sa torn de bunicul meu, care a fost el insusi un turnator”, sustine o femeie care poarta numele de Anna Korobkova. Ea a declarat unui reporter BBC ca locuieste intr-un mare oras rusesc, dar refuza sa spuna care este acesta. In schimb, spune ca bunicul ei a fost informator anonim pentru politia secreta sovietica in timpul domniei lui Stalin, cand denunturile faceau parte din viata de zi cu zi, iar ea ii calca pe urme. Acum, ea denunta pe oricine crede ca este un critic al regimului Putin si al razboiului din Ucraina.

Korobkova sustine ca a scris 1.397 de denunturi de la invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina. Ea spune ca oamenii au fost amendati, concediati si etichetati drept agenti straini din cauza denunturilor ei.

„Nu imi pare rau pentru ei”, dezvaluie ea. „Simt bucurie daca sunt pedepsiti din cauza denunturilor mele”.

Noi legi de cenzura au fost introduse la scurt timp dupa invazia rusa in Ucraina in februarie 2022. De atunci, Korobkova si-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber online, denuntand adesea persoane pentru „discreditarea armatei ruse” – o infractiune care se pedepseste cu o amenda de pana la 50.000 de ruble (560 de dolari; 450 de lire sterline) sau cu pana la cinci ani de inchisoare daca este comisa de mai mult de doua ori.

Korobkova a refuzat sa-si arate fata sau sa furnizeze echipei BBC dovezi ale identitatii sale. Ea spune ca face acest lucru pentru ca primeste frecvent amenintari cu moartea si se teme ca informatiile sale ar putea fi piratate sau furate.

Se pare ca are doua motive pentru a-si turna concetatenii. In primul rand, imi spune ca ea crede ca ajuta Rusia sa invinga Ucraina si, in al doilea rand, crede ca astfel isi va proteja propria stabilitate financiara. Locuieste singura si lucreaza cu jumatate de norma ca profesor de stiinte umaniste, bazandu-se foarte mult pe economiile sale. Dar Korobkova se teme ca Rusia ar putea ajunge sa plateasca despagubiri daca conflictul va merge in directia Ucrainei, iar acest lucru ar putea afecta finantele intregii tari si ale tuturor celor care traiesc acolo.

„Toti cei care se opun operatiunii militare speciale sunt rivali ai propriei mele bunastari”, explica ea, prezicand ca o victorie a Ucrainei ar fi o pierdere pentru ea. „Mi-as putea pierde toate economiile si ar trebui sa imi gasesc un loc de munca cu norma intreaga”.

De cand au fost introduse noile legi privind cenzura, au fost deschise peste 8.000 de dosare impotriva unor persoane pentru discreditarea armatei, potrivit grupului independent rus pentru drepturile omului OVD-Info.

Korobkova denunta in principal persoanele care vorbesc cu mass-media, in special pe cele care apar la posturile internationale, cum ar fi BBC. Una dintre tintele lui Korobkova este antropologul Aleksandra Arhipova. „M-a denuntat de sapte ori”, spune Arhipova. „A scrie denunturi este modul ei de a interactiona cu autoritatile. Ea considera ca este misiunea ei. Si-a gasit nisa ei. Denunturile ei ii reduc la tacere pe experti destul de eficient”, adauga Arkhipova, care se afla acum in exil si care crede ca actiunile Annei Korobkova ar fi putut contribui la etichetarea ei ca agent strain de catre statul rus in luna mai.

O alta tinta a fost o profesoara din Moscova pe nume Tatiana Cervenko. Cand Rusia a introdus orele de patriotism in septembrie 2022, Chervenko a decis sa predea in schimb matematica, a declarat ea pentru TV Rain, ultimul canal independent din Rusia, care a fost inchis de guvern si care acum are sediul in Olanda.

Drept urmare, Korobkova, care a vazut interviul televizat, a inceput sa faca denunturi impotriva lui Cervenko, plangandu-se angajatorului ei, departamentului de educatie din Moscova si comisarului rus pentru drepturile copilului. Ulterior, Cervenko a fost concediata in decembrie 2022.

Korobkova nu manifesta nicio remuscare pentru actiunile sale, in schimb pastreaza cu mandrie o baza de date cu persoanele pe care le-a denuntat, inclusiv consecintele. Ea sustine ca, in urma denunturilor ei, sase persoane au fost concediate, iar alte 15 au fost sanctionate administrativ si amendate.

Desi Korobkova insista ca vizeaza persoanele pe care le considera dusmani ai statului, alte persoane au declarat pentru BBC ca denunturile sunt folosite in Rusia si pentru a regla conturi personale cu vecini sau cunoscuti. Iar exemplul ei este singular. Politia rusa a primit, numai in acest an, mii de denunturi din partea unor cetateni care acuzau existenta unor „dusmani ai statului” sau chiar „urzirea de comploturi” impotriva regimului de la Kremlin. Sarcina investigarii tuturor acestor denunturi este, spun politistii, deosebit de dificila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: