Ucraina a confirmat ca va participa, in luna august, in Arabia Saudita, la discutii cu reprezentanti internationali, dar fara Rusia, pentru „o pace justa”

externe

Ucraina, convorbiri de pace, Arabia Saudita, august, pace justa

Ucraina a confirmat luni ca in Arabia Saudita vor incepe in august convorbiri, cu interventia reprezentantilor internationali, care, potrivit Kievului, vizeaza restabilirea unei „paci juste” in conformitate cu „formula ucraineana”, transmite EFE, citata de Agerpres.

„Formula de pace a Ucrainei contine zece puncte fundamentale, care, pe langa garantarea pacii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare”, a declarat purtatorul de cuvant al biroului prezidential, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Volodimir Zelenski este convins ca „trebuie sa se plece de la planul de pace ucrainean”, adaugand ca „incercam sa luam in considerare opiniile si pozitiile care nu contrazic Carta ONU”.

Pentru Kiev, aceasta formula are in vedere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul sau.

Cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) a relatat sambata ca Arabia Saudita planuieste sa gazduiasca la inceputul lunii august discutii de pace privind Ucraina intre Kiev, tarile occidentale si puteri mondiale in curs de dezvoltare precum Brazilia si India, dar fara Rusia.

Intalnirea este programata pentru 5 si 6 august si, potrivit surselor citate de ziarul american, va reuni in orasul Jeddah inalti oficiali din circa 30 de tari.

Potrivit diplomatilor occidentali citati de ziar, speranta este ca aceste discutii ar putea culmina cu un summit de pace anul acesta, in care liderii internationali sa sustina principii comune pentru incheierea razboiului din Ucraina, care, la randul lor, ar putea servi drept baza pentru negocieri intre Kiev si Moscova mai favorabile ucrainenilor.

Potrivit WSJ, intalnirea de la Jeddah ar urma sa aiba loc dupa o alta desfasurata in iunie la Copenhaga intre reprezentanti ai Ucrainei, Statelor Unite, tarilor europene, Braziliei, Indiei, Turciei si Africii de Sud la finalul careia aproape ca nu s-au facut publice niciun fel de informatii.

Alegerea tarii arabe pentru aceasta intalnire ar urmari, potrivit diplomatilor occidentali, sa inlesneasca posibila participare a Chinei, care are bune relatii cu Moscova, dar si cu Riadul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: