Ucraina a folosit reteaua Starlink si avioane de supraveghere NATO pentru a depasi radarele rusesti si pentru a ataca bazele aeriene rusesti Engels si Diagilevo – Video

analize

Ucraina a depasit apararea aeriana stratificata a Rusiei prin tehnici de recunoastere si prin preluarea de date de la avioanele Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru identificarea tintei, scrie The EurAsian Times.

Ucraina a folosit internetul prin satelit si informatii de la sol de la o retea de spionaj in timpul atacurilor sale cu drone asupra bazelor aeriene Engels si Diagilevo pe 5 si 26 decembrie, potrivit portalului rus de analiza militara Ribar.

In dimineata zilei de 5 decembrie, mai multe drone de lupta modificate, din epoca sovietica, de tip Tupolev Tu-141 Strij, pline cu explozibili, au lovit baza aeriana Engels din regiunea Saratov si baza aeriana Diagilevo din Riazan. Un bombardier Tu-95 a fost avariat in urma atacului de pe aerodromul de la Engels.

Atacul din 26 decembrie a avut un succes partial. Rusia a doborat o drona care a ucis trei militari. Strij Tu-141 are o lungime de peste 14,32 metri si o greutate de peste 5.000 de kilograme.

Ucrainenii au observat atent apararea aeriena ruseasca, procesele si timpii de reactie si au descoperit lacune pe care le-au exploatat in timpul atacurilor.

„Fiecare atac si raid a fost precedat de identificarea pozitiilor de aparare aeriana ruseasca. Toate locurile vulnerabile au fost supravegheate de Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) timp de mai multe saptamani si au fost analizatea contramasurile rusesti”, se arata in raport.

Baza de la Diagilevo se afla la 130 de kilometri sud-est de Moscova si la aproape 600 de kilometri de Ucraina, in timp ce Engels se afla la 814 kilometri sud-est de capitala rusa si la 860 de kilometri de granite cu Ucraina.

Un alt mijoc folosit pentru a afla informatii vitale au fost reteua de spioni prezenti in apropierea tintelor. Acestia au fost antrenati sa supravegheze zona din jurul bazelor aeriene dupa care sa transmita ucrainenilor datele prin intermediul serviciilor de internet ale Starlink.

Ochii NATO pe cer

Avioanele de supraveghere si de razboi electronic (EW) ale SUA si NATO, precum drona RQ-4B Global Hawk, RC-135 Rivet, E-3 Airborne Warning and Control System (AWACS), E-8 Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS) si EC-135 de comanda si control al fortelor terestre, zboara in mod regulat deasupra Marii Negre, la sud de Crimeea si aduna informatii de la distante de sute de kilometri.

Rusia sustine de mult timp ca acestea colecteaza informatii pentru identificarea tintelor si informatii electronice (ELINT) pe frecvente radar si radio rusesti.

Site-urile web de urmarire a zborurilor in direct au detectat traseul urmat de un aparat de supraveghere Global Hawk deasupra Marii Negre in timpul atacului ucrainean cu drone aeriene si nave de suprafata fara echipaj uman asupra flotei ruse de la Sevastopol, in Crimeea, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut.

„Aceste avioane occidentale de avertizare strategica timpurie nu numai ca identifica tintele, dar descopera si cum sunt utilizate sistemele rusesti de aparare aeriana. Ele folosesc simultan o constelatie de sateliti si o retea de informatii din apropierea zonelor unde este amplasata apararea antiaeriena ruseasca”, se arata in analiza Ribar.

Aceste atacuri nu ar fi fost insa posibile fara serviciile traditionale de informatii obtinute la sol (HUMINT). Ribar pare sa concluzioneze ca aceasta a fost veriga cruciala in atacul final – comunicarea in timp real a starii apararii antiaeriene rusesti prin acces la internet folosind reteaua Starlink.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: